"Nema zaposlenih maloljetnika"
0

Samsung ima problema s poslovanjem u Kini

SRNA
Južnokorejski elektronski gigant Samsung saopštio je da je provjerom poslovanja kod 105 svojih dobavljača dijelova iz Kine utvrdio da postoji "nekoliko primjera neadekvatnih praksi u fabrikama".

U uočene probleme spadaju prevelik prekovremeni rad i kažnjavanje radnika zbog kašnjenja ili izostanka s posla. Kompanija navodi da nije pronašla dokaze o zapošljavanju maloljetnih osoba ni u jednom postrojenju.

Provjera je izvršena poslije izvještaja kineske agencije za kontrolu uslova rada da posjeduje dokaze o predugom radnom vremenu i upošljavanju maloljetnih osoba u pojedinim fabrikama.

"Samsung nije utvrdio nijedan slučaj zapošljavanja djece tokom provjere, nakon što je dobio podatke o svim radnicima iz arhive zaposlenih i provjera identiteta metodom licem u lice", navodi se u saopštenju.

Kompanija dodaje da je od svih dobavljača zatražila da usvoje nove procedure za rad i odmah riješe uočene probleme.

Samsung je saopštio da će provjeriti rad još 144 svojih dobavljača iz Kine, prenio je BBC.

Kompanija navodi da će od 2013. godine svih 249 njenih dobavljača biti pod nadzorom treće strane iz kontrolnog programa i upozorila da će raskinuti ugovore sa svima za koje se utvrdi da zapošljavaju djecu.

Svim fabrikama je naređeno da nabave odgovarajuću bezbjednosnu opremu za radnike i osiguraju im potrebnu obuku.

Članovi fabričkih uprava biće dodatno obučeni o problemima seksualnog, fizičkog i verbalnog zlostavljanja i bit će otvorene "vruće linije" putem kojih će radnici moći da prijavljuju nehuman odnos nadređenih i kršenje prava zaposlenih, naveo je Samsung.