Moćni strojevi
53

Kompanija Baykar najavila proizvodnju novih dronova koji će imati puno veći domet

F. H.
Foto: Twitter/ Selcuk Bayraktar
Foto: Twitter/ Selcuk Bayraktar
Turski proizvođač bespilotnih letjelica Baykar predstavlja svoju najnoviju generaciju bespilotnih borbenih letjelica koje se mogu pohvaliti karakteristika koje će ih učiniti još naprednijim od postojećih koje su pomogle kompaniji da stekne svjetsku slavu.

Baykarovi dronovi transformirali su Tursku u glavnog globalnog dobavljača i postali sastavni dio vizije Recepa Tayyipa Erdogana o samodostatnoj odbrambenoj industriji, koja se proteže od bespilotnih borbenih letjelica (UCAV) do borbenih aiona i ratnih brodova, a sve je usmjereno na jačanje asertivne strane zemlje politike u nestabilnoj regiji.

Njegovi dronovi Bayraktar TB2 bili su dio arsenala u više zemalja, kao što su Azerbajdžan i Libija, i na kraju u Ukrajini, gdje su odigrali ključnu ulogu u suprotstavljanju ruskim snagama na početku invazije.

To je dodatno povećalo ionako veliku prodaju TB2. Selcuk Bayraktar, Baykarov glavni tehnološki direktor, kaže da je dron do danas izvezen u više od 30 zemalja.

TB2 može letjeti više od 20 sati, može nositi teret do 120 kilograma i teži samo 650 kilograma.

To je sistem koji je uništio najviše oružja protivzračne odbrane i tenkova na svijetu do danas, rekao je Bayraktar u intervjuu za Bloomberg News.

Baykarov najnoviji ugovor sa Saudijskom Arabijom potpisan tokom Erdoganove posjeta kraljevstvu sredinom jula omogućit će isporuku više od tri milijarde dolara vrijednih borbenih uređaja Akıncı, većeg brata TB2, rekao je Bayraktar.

Prvi put isporučen turskim oružanim snagama krajem augusta 2021. godine, Akıncı može letjeti puno više i poletjeti s 10 puta većom težinom.

Bayraktar je detaljno opisao planove za širenje kompanije, nastojeći ojačati globalnu prisutnost Turske. Baykar ima za cilj opsežan pritisak na osiguranje tržišta širom Afrike, Evrope i Azije s nizom novih modela.

Njegovi planovi obuhvaćaju masovnu proizvodnju dvaju novih naprednih bespilotnih letjelica koje su namijenjene za raspoređivanje s turskog novonaručenog nosača aviona, TCG Anadolu.

Očekuje se da će se avijacija broda sastojati uglavnom od Baykarovih TB3, verzije TB2 s kratkom uzletno-sletnom stazom i bespilotnog borbenog aviona Kızılelma.

Kızılema je završila svoj prvi let u decembru. Bayraktar je rekao da će TB3 obaviti svoj prvi let nakon Teknofesta, najvećeg turskog avijatičarskog i tehnološkog festivala, koji se trenutno održava u egejskoj pokrajini Izmir.

"Prvi će sletjeti i poletjeti s broda. Turska, Sjedinjene Države i Izrael, da vidimo ko će to učiniti prvi", rekao je Bayraktar na odvojenom događaju u Izmiru u utorak.

Bayraktar tvrdi da bi nove bespilotne letjelice revolucionirale turski vojni doseg, olakšavajući nadzor i precizno određivanje napada širom kontinenata zbog poboljšanih sposobnosti leta i operativnih dometa.

Kızılema predstavlja značajno proširenje sposobnosti za spore izviđačke i bespilotne letjelice koje nose projektile. Obećava povećanje najveće brzine i nosivosti postojećih platformi.

Bayraktar je rekao da je Kızılelma budućnost zračne borbe.

"Sada se u svijetu proizvode posljednji borbeni avioni s ljudskom posadom. Od sada će sve borbene letjelice koje će biti razvijene biti bespilotne", istaknuo je.

Pokretan mlaznim motorom, Kızılelma pokazuje slične vanjske karakteristike aviona pete generacije. Uz konvencionalne misije bespilotnih letjelica, moći će provoditi borbe zrak-zrak.

Autonomna manevarska platforma bit će sposobna djelovati u tandemu s pilotiranim letjelicama i mogla bi nositi projektile zrak-zrak, prema kompaniji.

"Nadajmo se da će postati dostupan našoj zemlji 2024. godine. Postoji velika potražnja u svijetu", rekao je Bayraktar.

TB3 je prvi te vrste koji se može pohvaliti sposobnošću sklapanja krila. Očekuje se da će moći više ostati u zraku, penjati se na veće visine i nositi više oružja od TB2.

Bayraktar je rekao da će TB3 imati domet od 1.000 nautičkih milja, odnosno 1.900 kilometara.

Broj TB2 proizvedenih do danas premašio je 500, prema Bayraktaru, koji je rekao da se proizvodni kapacitet kompanije povećao za 50 posto tokom prošle godine. Rekao je da je 82 posto prihoda kompanije ostvareno od izvoza u posljednjih 20 godina, prenosi Daily Sabah.