Bijela kuća
0

"Komentari o prokletom Haitiju su glupost"

FENA
Robert Gibbs (Foto: AP)
Robert Gibbs (Foto: AP)
Bijela kuća je ocijenila kao glupost sugestiju bivšeg američkog predsjedničkog kandidata Pata Robertsona da je potres na Haitiju "Božija osveta".

Robertson (80), istaknuti konzervativac i baptista, izjavio je u emisiji radio stanice koja emituje programe namijenjene hrišćanskim vjernicima da je Haiti "proklet" i da je sklopio pakt s đavolom kada se oslobodio od francuske kolonijalne uprave.

"Oni su rekli - služićemo ti ukoliko nas oslobodiš od Francuza. To je istinita priča. A đavo je rekao, dogovoreno", naveo je Robertson.

Haiti je od tada doživio niz pošasti, dodao je on, poredeći tu zemlju s njenim prosperitetnim susjedom Dominikanskom republikom.

Portparol Bijele kuće Robert Gibbs je izjavio da je zapanjen ovim "neprimjerenim" izjavama, prenosi Reuters.

"Ne prestaje da me iznenađuje što se prilikom neizmjernih ljudskih patnji uvijek nađe neko ko kaže neku potpunu glupost", izjavio je Gibbs.

Chris Roslan, predstavnik Christian Broadcasting Network, medijske mreže koja je emitovala emisiju, a čiji je osnivač Robertson, izjavio je da istaknuti konzervativac nikada nije rekao da je potres rezultat Božijeg gnijeva.

Roslan je dodao kako su "historija i teško stanje u zemlji naveli bezbrojne naučnike i predstavnike vjerskih krugova da vjeruju da je ta zemlja ukleta."