Iznenadna odluka
46

Komandant američke podmornice smijenjen pod misterioznim okolnostima, razlog navodni gubitak povjerenja

F. H.
USS Ohio (Foto: US Marine Corps)
USS Ohio (Foto: US Marine Corps)
Američka mornarica smijenila je komandanta jedne od svojih podmornica s navođenim projektilima zbog "gubitka povjerenja" u njegovu sposobnost vođenja, saopćila je vojska.

Kapetan Kurt D. Balagna otpušten je u ponedjeljak, objavila je američka mornarica u saopćenju. Vojska je ponudila samo kratko objašnjenje Balagninog odlaska, ukazujući na gubitak povjerenja u njegovu sposobnost komandovanja.

Balagna je bio komandant USS Ohio, podmornice s navođenim projektilima. Bio je na čelu Gold Crew-a, koji je služio na USS Ohio zajedno s Blue Crew-om.

Bivšeg komandanta USS Ohio razriješio je kontraadmiral Nicholas R. Tilbrook, komandant podmorničke grupe 9. Balagnu je zamijenio kapetan Andrew Cain, saopćila je vojska.

"Komandanti mornarice drže se visokih standarda osobnog i profesionalnog ponašanja. Od njih se očekuje da poštuju najviše standarde odgovornosti, pouzdanosti i vodstva, a mornarica ih smatra odgovornima kada ne ispune te standarde", stoji u saopćenju američke mornarice.

Anonimni dužnosnik mornarice rekao je USNI Newsu, izdanju Američkog mornaričkog instituta, da je uklanjanje Balagne bilo povezano s ponašanjem, a ne s učinkom, ali nije dao nikakve dodatne pojedinosti.

Američka mornarica često koristi frazu "gubitak povjerenja" u kapetanovu sposobnost komandovanja u saopćenjima za javnost u kojima najavljuje promjene u vodstvu.

Američka mornarica također je upotrijebila istu frazu početkom februara kako bi objavila smjenu komandanta Camerona Dennisa, koji je vodio razarač s vođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Howard.

USS Ohio bila je jedna od četiri podmornice s balističkim projektilima klase Ohio preuređene za nošenje krstarećih projektila za napad na zemlju Tomahawk i jedna je od najvećih podmornica na svijetu. USS Michigan, USS Florida i USS Georgia također su nadograđeni za nošenje projektila. USS Ohio je baziran u Bangoru, Washington.

Balagna je rodom iz Farmingtona, Illinois, a prijavio se u američku mornaricu 1992. kao tehničar za nuklearnu elektroniku, prema američkoj vojsci.

Služio je na podmornici s balističkim raketama USS Kentucky nakon što je završio početnu rundu obuke za nuklearnu energiju i podmornicu, a zatim se javio na USS Hawaii. Kasnije je služio kao komandant brze jurišne podmornice USS Annapolis.