Svijet
0

Kolumbija: Zaplijenjene tri tone kokaina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kolumbijska policija zaplijenila je više od tri tone kokaina i veliku količinu oružja u odvojenim operacijama, saopćile su kolumbijske vlasti.

U saopćenju policije u subotu je navedeno da je u pitanju najveća zapljena oružja, municije i eksploziva pronađenog kod kriminalnih grupa povezanih sa švercom droge, iznudama, otmicama i nasilnom protjerivanju ljudi.

Jedan punkt za proizvodnju kokaina je otkriven i uništen u općini Sipi, na sjeverozapadu Kolumbije. Tom prilikom zaplijenjeno je oko 1,5 tona kokaina koji je navodno pripadao grupi "Front 57" iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), ljevičarske pobunjeničke organizacije.

U gradu Monitosu, u pokrajini Kordoba, pronađeno je skoro 1,9 tona kokaina u dva skrovišta na obali, navela je agencija DPA.

U posebnoj operaciji policije u poljoprivrednoj oblasti na granici s Venecuelom, na sjeveru zemlje, pronađeno je više skrovišta s oružjem.

Zaplijenjene su 293 puške, velika količina municije, 11 minobacača i 94 granate. To oružje pripada, prema policijskom izvještaju, Danijelu Rendonu Herreri, poznatom kao "Don Mario", koji je trenutno najtraženiji narkodiler u Kolumbiji.