Velika aukcija
0

FOTO / Kolekcionari pohrlili u Tunis, žele vidjeti Ben Alijevo bogatstvo

Klix.ba
Agenti bogatih kolekcionara, ljubitelji luksuznih stvari i svi znatiželjni su se jučer okupili u Gammarthu, popularnom ljetovalištu u Tunisu, kako bi vidjeli ili kupili neki dio iz kolekcije bivšeg predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija.
Foto: AFP
Foto: AFP
"Ovdje smo iz znatiželje. Želimo vidjeti do kojih granica je sezala prevara javnosti i stanovnika ove zemlje. Osjećam se nelagodno okružen ovolikim luksuzom kada znam kako žive prosječni Tunižani", kazao je 25-godišnji Mehdi.

Među stvarima koje su pripadale Ben Aliju i članovima njegove porodice, a koje su ponuđene na javnoj aukciji, se nalaze i crveni Ferrari njegovog nećaka Imeda, kao i novi Porsche koji je bio namijenjen najmlađem djetetu. Vlada Tunisa se nada da će na ovoj aukciji uspjeti prikupiti milione eura koji će pomoći u oporavku zemlje.

Foto: AFP
Foto: AFP
Očekuje se da će svako Ben Alijevo odijelo dostići cijenu od preko 3.000 eura, dok će kaputi njegove supruge Leile Trabelsi dostizati cijenu od 4.000 eura.

U kolekciji se nalazi i 39 luksuznih automobila za koje je zainteresovan jedan saudijski princ. Među automobila se nalaze i Lamborghini Gallardo LP 460, Bentley Continental, Cadillac, Maybach 62, kao i nekoliko automobila marke Mercedes i BMW iz ograničenih serija.

Foto: AFP
Foto: AFP
Pored mnogih eksponata na ovoj izložbi se nalaze natpisi na kojima stoji: "Revolucija, sloboda i dostojanstvo".

Korupcija je bila raširena tokom vladavine Ben Alija, koji je on početkom Arapskog proljeća pobjegao u Saudijsku Arabiju sa svojom suprugom. Na aukciji će biti ponuđeno i blizu 400 primjeraka dragog kamenja i nakita koji su pripadali Leili Trabelsi.