Svijet
3

Kod muškarca koji je upao u Bijelu kuću pronađeno 800 metaka, sjekire i mačeta

Klix.ba
Omar Jose Gonzalez (42) u petak navečer je preskočio ogradu Bijele kuće u Washingtonu, nakon čega je brzo uhapšen, a sjedište američkog predsjednika je bilo evakuirano. Američki mediji danas pišu o novim detaljima. Gonzalez predstavlja prijetnju za Baracka Obamu, a kod njega je pronađeno oružje i streljivo, navodi se.

Savezni tužitelj je u ponedjeljak izjavio da čovjek koji je preskočio ogradu i ušao u Bijelu kuću kroz prednja vrata koja nisu bila zaključana predstavlja opasnost za Obamu te da je u njegovom automobilu, koji je nađen parkiran nekoliko stotina metara dalje od Bijele kuće, pronađeno 800 komada streljiva, dvije sjekire i mačeta.

Gonzalez se danas pojavio pred sudijom suočavajući se s optužbama da je nezakonito ušao u prostor Bijele kuće te da posjeduje opasno i smrtonosno oružje. Nakon današnjeg ročišta određen mu je pritvor.

Prema pisanju američkih medija Gonzalez je i prije više od mjesec dana primijećen pored ograde Bijele kuće i sa sobom je imao sjekiru. Tada ga je policija ispitivala, ali su ga ubrzo pustili, jer su u njegovom automobilu pronašli samo opermu za kampiranje.