Sirijska kriza
0

Ko stoji iza famoznog Fronta al-Nusra

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Front al-Nusra je preuzeo odgovornost za bombaške napade izvršene u četvrtak u glavnom gradu Sirije Damasku, najteže i najsmrtonosnije od početka ustanka u martu 2011. godine.

''U našoj zadnjoj deklaraciji smo obećali vladajućem režimu da ćemo odgovoriti na ubijanje naših porodica, žena, djece i starijih osoba u određenim sirijskim provincijama i održali smo obećanje'', kaže glas na video snimku postavljenom na internetu.

''Vladajućem režimu ćemo reći još i ovo – zaustavite masakre nad Sunitima. Ako to ne uradite, nosit ćete grijehe Alawita. Ono što slijedi će biti kobno, uz Božiju volju'', dodao je glas, misleći na heterodoksnu šitsku sektu kojoj pripada predsjednik Bashar al-Assad i većina vladajuće elite. Malo se zna o sunitskoj džihadskoj grupi koja je na sebe do sada preuzela odgovornost za skoro sve bombaške napade u zemlji.

Za Al-Nusru se po prvi put saznalo u januaru preko njihovih sporadičnih medijskih izvještaja, koji su prerasli u izjave o preuzimanju odgovornosti za bombaške napade. Prvi napad za koji su preuzeli odgovornost je bio protiv vojne mete u gradu Idlibu, na sjeveroistoku zemlje, nedaleko od granice sa Turskom. Od tada je grupa preuzela odgovornost za većinu bombaških napada u Siriji, koji postaju sve učestaliji.

Izjave i video snimke al-Nusre objavljuje njihova medijska grupa, al-Manara al-Baida (Bijeli minaret). Snimci se često postavljaju na društvene mreže i džihadske internet stranice. Čak se i na Facebooku može naći stranica posvećena ovoj grupi. Video snimci su često urađeni u stilu dokumentarnog filma i uključuju oporuke budućih bombaša samoubica, koji su, sudeći prema imenima, svi Sirijci, prenosi BBC.

Vođa grupe, Abu Mohammed al-Jawlani, se ne pojavljuje lično ni u jednom snimku. Na snimcima se može čuti samo njegov glas. Propaganda al-Nusre je često dizajnirana tako da se čini privlačnom "običnim" muslimanima. Njihova propaganda naglašava napore za izbjegavanje civilnih žrtava i prikazuje članove grupe kako drže govore pred velikim brojem ljudi u mnogim sirijskim gradovima.

Al-Nusra za svoje napade tvrdi da su osveta za navodne zločine počinjene od strane vladinih snaga. Na internetu su se pojavile razne kritike vezane za grupu, uključujući i sumnje da je grupa samo razrađena zavjera sirijske vlade koja opravdava njihove napade na ''naoružane terorističke grupe''. Jedan od argumenata koji podržavaju tu sumnju je taj da se u snimcima može vidjeti da al-Nusra ponekad koristi oružja ruske i izraelske proizvodnje. Međutim, ukoliko je sve to samo zavjera vlade, teško je povjerovati da bi se previdjeli takvi detalji.

Bombaški napadi al-Nusre su natjerali mnoge da povjeruju da je grupa povezana sa al-Qaedom. Dokazi koji upućuju na to uključuju činjenicu da je al-Nusra u prvom snimku tvrdila da u njihovim redovima ima i sirijskih džihadista koji su se vratili iz borbe sa drugih ratišta. Pored toga, sve informacije koje al-Nusra izbacuje na internet se distribuišu preko online medija koje koristi al-Qaeda.

Međutim, nijedna od ove dvije terorističke grupe nikada nisu spomenule jedna drugu u svojoj propagandi. Iako su primarni ciljevi al-Nusre sirijske sigurnosne snage, grupa je Sjedinjene Američke Države i Izrael nazvala neprijateljima islama. U jednom od posljednih snimaka koji je urađen u džamiji, imam sa puškom u rukama govori posjetiocima da je džihad ''kuća napravljena na krvi, dijelovima tijela i lobanjama''.