Italija
34

Ko je uhapšeni, ozloglašeni šef Cosa Nostre: Monstruozno je ubio i dječaka od 12 godina

B. H.
Fotografije Denara iz 1992. i 1996. godine (Foto: EPA-EFE)
Fotografije Denara iz 1992. i 1996. godine (Foto: EPA-EFE)
Tridesetogodišnje nastojanje šefa mafije Mattea Messine Denara da izbjegne pravdi dramatično je završilo danas nakon što je italijanski "Kum" konačno uhapšen. Njegov zločinački pohod počeo je davne 1980. godine, ali danas je i definitivno okončan.

Messina Denaro, šef ozloglašene bande Cosa Nostra poznat kao "Vrag" zbog niza brutalnih ubistava, uhapšen je kada je naoružana policija upala u privatnu medicinsku ustanovu u Palermu na Siciliji, gdje je bio na liječenju.

Šezdesetogodišnjak je pješice pokušao pobjeći policajcima i progurao se kroz niz bolničkih vrata no nije uspio. Kada su policajci stjerali mafijaškog bossa u kut, Messina Denaro im je ponizno dao svoje ime prije nego što su ga smjestili u crni kombi koji je čekao pred šokiranim pacijentima i medicinskim osobljem.

Prvo ubistvo sa 18 godina

Matteo je rođen 26. aprila 1962. godine, u poznatoj mafijaškoj porodici Denaro, koja je živjela u Castelvetranu u pokrajini Trapani na Siciliji. Njegov otac Francesco Messina Denaro, poznat kao Don Ciccio, bio je šef mafijaške regije Trapani. Prvo ubistvo je počinio s 18 godina, reputaciju je "zaradio" ubistvom Viencenza Milazza i davljenjem njegove trudne djevojke.

Denaro nakon hapšenja (Foto: EPA-EFE)
Denaro nakon hapšenja (Foto: EPA-EFE)

Godine 1998. nakon smrti oca Matteo je postao vođa područja oko grada Castelvetrano. Nakon hapšenja Vincenza Virge 2001. godine Matteo je proširio svoj teritorij i na njegove gradove.

Denara je nakon hapšenja policija odmah nakon pritvaranja odvela na tajnu lokaciju. Čovjek koji se navodno hvalio da može 'napuniti groblje' svojim žrtvama, Messina Denaro bio je vodeća figura u Cosa Nostri, sicilijanskom zločinačkom sindikatu prikazanom u filmovima Kum.

Vjeruje se da je Messina Denaro postao 'šef nad šefovima' nakon smrti Salvatorea 'Zvijeri' Riine u novembru 2022. Messina Denaro bio je posljednji od trojice dugogodišnjih odbjeglih mafijaša na visokoj razini koji su izbjegli uhićenje.

Slavlje nakon hapšenja

Kada su se vijesti o njegovu hapšenju proširile Palermom, lokalni stanovnici su izašli na ulice kako bi zapljeskali i rukovali se s talijanskim policajcima koji su učestvovali u operaciji. Stanovnici nisu krili suze nakon što su osjetili val olakšanja nakon što je Messina Denaro, koji je koordinisao terorom u Italiji, konačno uhapšen.

Messina Denaro, je sam sebe nazivao Andrea Bonafede, što znači "Dobrovjerni". Italijanska premijerka Giorgia Meloni pozdravila je hapšenje kao "veliku pobjedu za državu koja pokazuje da nikada ne posustaje pred mafijom".

Ubistvo tužitelja Giovannia Falconea (Foto: EPA-EFE)
Ubistvo tužitelja Giovannia Falconea (Foto: EPA-EFE)

Messina Denaro suočava se s višestrukim doživotnim zatvorskim kaznama. Osuđen je u odsutnosti na doživotnu robiju zbog svoje uloge 1992. godine u ubistvima tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina.

Monstruozno ubistvo 12-godišnjeg dječaka

Mafijaški boss, koji dolazi iz gradića Castelvetrano na Siciliji, također se suočava s doživotnom kaznom zbog svoje uloge u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu u kojima je 1993. godine ubijeno deset ljudi.

No najmonstruozniji zločin Denara je bila otmica 12-godišnjeg dječaka Giuseppea Di Mattea, u pokušaju da ucijeni njegovog oca da ne svjedoči protiv mafije. Dječak je držan u zatočeništvu dvije godine prije nego što je zadavljen, a njegovo tijelo otopljeno u bačvi s kiselinom.

Ubijeni dječak Giuseppe Di Matteo
Ubijeni dječak Giuseppe Di Matteo

Messina Denaro bio je broj jedan na popisu najtraženijih u Italiji, ali jedina poznata njegova fotografija datirala je iz ranih 1990. Policija je u septembru 2022. godine saopćila da Messina Denaro još uvijek izdaje naredbe u području oko zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, njegovog regionalnog uporišta, uprkos njegovom dugom nestanku.

Saradnja sa kartelima

Policija je 2015. godine otkrila da je komunicirao sa svojim najbližim saradnike putem pizzini sistema, gdje su sitne, presavijene papirnate bilješke ostavljane ispod kamenja na sicilijanskoj farmi.

Denaro je bogatstvo stekao iznuđivanjem, prisiljavajući kompanije i ugostitelje da plate pizzo, odnosno novac za "zaštitu". Bio je u vezi i sa mafijom u New Yorku, ali i sa kartelima u Venecueli. Ovo nije bio prvo pokušaj da se uhapsi Denaro, akcije 2007. 2011. i 2014. godine su propale i nisu imale većih rezultata.

"Poslije 30 godina bijega, superboss Matteo Messina Denaro je uhapšen. Zahvaljujem se svima u državi koji nisu nikada odustali i koji su potvrdili pravilo da će prije ili kasnije kriminalci u bijegu biti uhapšeni", poručio je ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini.