Prva predsjednica SAD-a ?
28

Ko je Nikki Haley: Indijka koja je prešla na kršćanstvo ostala je jedina prepreka Trumpu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nikki Haley sada je posljednja prepreka koja stoji između Donalda Trumpa i njegove treće uzastopne republikanske nominacije, a samim tim i konfrontacije s Joem Bidenom za američkog predsjednika u novembru.
Guverner Floride Ron DeSantis povukao iz utrke za predsjednika u nedjelju poslijepodne i podržao Trumpa, nakon što ga nije uspio pobijediti na predstranačkim izborima u Iowi, te je tako Haley ostavio usamljenu u pokušaju zaustavljanja nominacije Trumpa.

Haley je za CNN u nedjelju kazala da je sada tamo gdje je oduvijek željela biti, u direktnoj borbi protiv Trumpa.

"Dvoje je ljudi u ovoj utrci. To smo cijelo vrijeme željeli. Nastavit ćemo dalje", kazala je Haley.

Porijeklo kao politička odrednica

Nikki Haley, rođena kao Nimrata Randhawa, istaknuta je američka političarka i diplomatkinja koja je privukla pažnju svojim nevjerojatnim usponom u politici. Rođena 20. januaru 1972. u Bambergu u Južnoj Karolini, Haley je odrasla u obitelji indijskih Sikha, a kasnije se obratila na kršćanstvo.

Javno je govorila o prelasku na kršćanstvo, jednom rekavši da je jezična barijera bila ono što je u konačnici dovelo do njezine odluke da se preobrati.

"U jednom trenutku moraš razumjeti riječi. Kršćanstvo mi se obratilo. Nije bilo politički. Uvijek smo govorile 'ne' kad nas je mama pokušavala učiti pandžapski. Sada bih voljela da smo naučile, ali zato mislim da sam napravila obraćanje na kršćanstvo", kazala je 2012, Haley.

Sa suprugom se pridružila metodističkoj crkvi, ali je rekla da nastavlja posjećivati ​​hram Sikha s porodicom.

Haleyin put u politiku započeo je 2004. kada je izabrana u Zastupnički dom Južne Karoline, gdje je služila do 2010. Tokom svog mandata stekla je reputaciju zbog konzervativnih vrijednosti koje podržava. Godine 2010. Haley je ušla u historiju postavši prva žena i prva osoba indijskog porijekla koja je izabrana za guvernerku Južne Karoline.

Bivša saradnica Trumpa

Haley je 2017. godine tadašnji predsjednik Donald Trump imenovao ambasadoricom Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima, ulogom u kojoj je predstavljala zemlju na globalnoj sceni. Tokom mandata zagovarala je američke interese dok je upravljala složenim međunarodnim odnosima i diplomatskim izazovima.

Ostavku na mjesto ambasadorice u UN-u je podnijela 2018. godine, nakon čega je nastao raskol između nje i Trumpa. Svađa je eskalirala ovaj vikend, nakon što su se međusobno izvrijeđali.

Haley je napala Trumpa zbog njegovih godina nakon što je pobrkao s bivšom predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Haley je također kritikovalaTrumpa zbog afiniteta prema moćnicima kao što su ruski Vladimir Putin i sjevernokorejski Kim Jong-un.

"Trump treba prestati hvaliti diktatore", rekla je u subotu na okupljanju u Keeneu u državi New Hampshire.

Dodala je da je kao Trumpova ambasadorica u UN-u pokušala prekinuti njegovu "bratsku romansu" s Putinom.

Trump je također pojačao svoje već žestoke napade na Haley, potencirajući na društvenim mrežama laži kojima se dovodi u pitanje njezino američko državljanstvo te navodeći njezino prvo ime Nimarata.

Na skupu u subotu navečer u Manchesteru, Trump je napao Haley zbog toga što uživa podršku nekih bogatih donatora koji su također podržali demokrate. Trump ju je nazvao prijetnjom društvenoj sigurnosti.

Iznad pozornice na kojoj je Trump govorio, veliki ekran prikazivao je poruke koje su kritizirale Haley, uz njezine nimalo laskave slike. "Nikki Haley vole demokrati, Wall Street i globalisti", pisalo je na jednom od slajdova na ekranu.

Ipak, njena konzervativna uvjerenja također bi mogla imati odjeka u republikanskoj bazi, dok bi pragmatičan pristup upravljanju koji ima mogao privući nezavisne i umjerene birače.

Haleyina pozadina obojene žene koja se zalaže za prava bjelaca i njezina sposobnost da se dopadne širokom spektru glasača mogli bi je učiniti ozbiljnom kandidatkinjom na budućim predsjedničkim izborima.

Uprkos tim izazovima, uspon Nikki Haley u američkoj politici i njezin potencijal da postane prva žena predsjednica predstavljaju značajnu prekretnicu u historiji zemlje. Bez obzira hoće li naposljetku preuzeti najvišu dužnost u zemlji ili ne, Haleyin utjecaj na američku politiku je neporeciv.