Iskusni vojnik
12

Ko je britanski izaslanik za Zapadni Balkan koji je komandovao zračnim snagama na Kosovu

B. R.
Stuart Peach (Foto: EPA-EFE)
Stuart Peach (Foto: EPA-EFE)
Britanski izaslanik za Zapadni Balkan bit će Stuart Peach, koji ima dugo vojno iskustvo. Bio je angažovan u zrakoplovstvu, a između ostalog djelovao je i na Kosovu.
Prema njegovoj biografiji objavljenoj na web stranici britanske vlade, u Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu (RAF) je angažovan od 1977. Od 1994. do 1996. je komandovao Devetom eskadrilom RAF-a stacioniranom u Njemačkoj. U ovoj državi je vojne dužnosti izvršavao pod visokim činovima.

Osim u Njemačkoj, Peach je pod vojnom službom bio u Belizeu, Hong Kongu, Turskoj, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Italiji, Kosovu u sklopu KFOR-a i Sjedinjenim Američkim Državama. U glavnom štabu KFOR-a na Kosovu bio je komandant zračnih snaga.

Bio je i komandant centra RAF-a u Waddingtonu, direktor obavještajnog odjela Ministarstva odbrane Velike Britanije te je bio na drugim rukovodećim pozicijama. Prije tri godine je imenovan za predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, a ranije ove godine je odstupio s te pozicije. Predstavlja se kao osoba koja ima strast prema kuhanju i vojnoj historiji.

Rođen je 1956. u britanskoj regiji Zapadni Midlands. Diplomirao je na Univerzitetu Sheffield, a magistrirao je na Univerzitetu Cambridge. Ima dva počasna doktorata, i to od Univerziteta Kingston i Univerziteta Sheffield.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je Peacha imenovao za specijalnog izaslanika, je istakao da je riječ o iskusnoj i stručnoj osobi.

"Velika Britanija je duboko posvećena evropskoj sigurnosti. Zapadni Balkan je suočen s najvećom prijetnjom po njegovu stabilnost i sigurnost u posljednje dvije decenije. Imamo odgovornost da učinimo sve što možemo kako bismo sačuvali ono što je postignuto mirom i dijalogom. Ne možemo dopustiti ponovno nasilje i podjele iz prošlosti. Peachovo bogato iskustvo i stručnost će osnažiti međunarodne napore za zaštitu mira i promovisanje euroatlantskih integracija u ovoj značajnoj regiji", poručio je Johnson.

Za britansku ministricu vanjskih poslova Elizabeth Truss imenovanje Peacha za specijalnog izaslanika je jasan pokazatelj britanske posvećenosti Zapadnom Balkanu te zaštiti i promociji sloboda i demokratije. Smatra da će Peach imati ključnu ulogu u tome.