Šef elitnih jedinica
80

Ko je bio Reza Zahedi, ubijeni iranski komandant: Veteran ratova čija smrt neće proći bez odmazde

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Brigadni general Mohammad Reza Zahedi bio je vođa snaga Quds Iranske revolucionarne garde (IRGC), te je bio jedan od spona između Irana i pokreta otpora u Palestini, Siriji i Libanu.
Rođen je 1960. godine, a IRGC-u se pridružio 1980., manje od godinu dana nakon pobjede Islamske revolucije.

Kao jedan od najistaknutijih vođa snaga Quds, Zahedi je bio zamjenik šefa operacija IRGC-a. Također je preuzeo položaje vođe IRGC-ovih zračnih snaga od 2005. do 2006. i kopnenih snaga od 2006. do 2008. godine.

Brigadni general također je vodio bataljon i elitne snage u IRGC-u tokom iračko-iranskog rata 1980-ih i rata u Siriji.

Nakon 44 godine služenja IRGC-u i pružanaj pomoći pokretima širom regije, Zahedija su ubile izraelske snage nakon što su ispalile šest projektila na Konzularni odjel ambasade, koristeći avione F-35.

Izraelske snage ubile su niz savjetnika i osoblja IRGC-a u Siriji, nakon izbijanja rata u Pojasu Gaze. IRGC je dugogodišnji saveznik Hamasa i drugih pokreta u regiji.

Iako Iran nije bio direktno uključen u podržavanje napada na Izrael u proteklih šest mjeseci, izraelska vojna komande učinila je iranske oružane snage glavnom metom svojih kampanja.

Odmazdu za ubistvo Zahedija najavili su iz Irana, ali i iz svih drugih saveznika iz regije, uključujući i iz libanskog pokreta Hezbolah.