Od Stoca do Sirije
340

Ko je bio Ahmed-paša Džezar, Hercegovac koji je zaustavio Napoleona

B. H.
Foto: Osmanski imperijalni muzej
Foto: Osmanski imperijalni muzej
Džezar Paša, također poznat kao Ahmad Pasha al-Jazzar, rođeni Stočanin, bio je istaknuti osmanski namjesnik koji je odigrao značajnu ulogu u odbrani Sirije nakon invazije Napoleona Bonapartea 1799. godine.

Rođen u Stocu 1720. godine, pod imenom Ahmed Pervan, započeo je svoju karijeru u osmanskoj vojsci kao pomoćnik Ali-paše Hekimoglua i postepeno se uspinjao u činovima da bi postao guverner Sidona u današnjem Libanu 1776. godine. Bio je poznat po svojoj strogoj i nemilosrdnoj vladavini, zbog čega je dobio nadimak " al-Jazzar", što znači "Mesar".

Godine 1799., kada je Napoleon Bonaparte pokrenuo svoju kampanju za osvajanje Egipta, Sirije i Levanta, Jazzar Pasha je imenovan guvernerom Akre, strateškog lučkog grada na obali Sredozemnog mora. Uviđajući prijetnju koju predstavlja Napoleonova vojska, Džezar-paša je poduzeo nekoliko mjera da se pripremi za francusku invaziju.

Napoleonova vojske ispred zidina Akre
Napoleonova vojske ispred zidina Akre

Ojačao je utvrde Akre, koje su uključivale dva masivna zida i nekoliko kula, čineći je jednom od najstrašnijih utvrda u Osmanskom Carstvu. Također je regrutovao veliku vojsku, koja se sastojala od osmanskih trupa, lokalnih Arapa te kršćanske i druske milicije, da obrane grad od Napoleonovih snaga.

Kad je Napoleon stigao u Akre u martu 1799. godine, Džezar Paša pokrenuo je niz gerilskih napada na francuske trupe, otežavajući im napredovanje. Džezar-pašini vojnici koristili su nekonvencionalne taktike, poput skrivanja u podzemnim tunelima i iznenadnog napada na Napoleonove trupe, nanoseći velike gubitke francuskim snagama.

Napoleon je pokušao opsjedati Akre dva mjeseca, ali Džezar-pašine utvrde i taktika pokazale su se nesavladivima za francusku vojsku. Uprkos teškim gubicima, Džezar-pašini vojnici uspjeli su održati položaj i odbiti Napoleonove napade.

U maju 1799. godine, osmanska vojska je stigla da pojača Džezar-pašine trupe, što je ojačalo njihovu obranu i moral. Združene snage pokrenule su protunapad na francusku vojsku, koja je bila oslabljena bolešću i dezerterstvom, prisilivši Napoleona da napusti opsadu i povuče se nazad u Egipat.

Jazzar-pašina pobjeda kod Akre bila je značajan udarac Napoleonovoj kampanji na Bliskom istoku, jer je praktički zaustavila njegovo napredovanje i prisilila ga da se fokusira na učvršćivanje svog položaja u Egiptu. Mnogi su hvalili Jazzar-pašinu vojnu strategiju i vodstvene kvalitete, uključujući i britanskog admirala Horatia Nelsona, koji ga je nazvao "lavom u obrani svoje tvrđave".

U mjesecu aprilu 1802., grupa engleskih predstavnika je prisustvovala sastanku s Ahmed-pašom Džezarom, koji ih je srdačno dočekao u svojoj palači. Iako su još uvijek postojali tragovi opsade unutar i izvan grada, grad je bio i dalje privlačan za posjetioce. Brodski pukovnik John Squire je u svom dnevniku detaljno opisao sastanak i razgovore koji su se tamo održali.

Džamija Džezar paše u Akri
Džamija Džezar paše u Akri

"Vezir ima bogate haljine i vrijedne ukrase u izobilju, ali on nosi svo svoje bogatstvo na sebi. Ja sam Bošnjak, grub, neotesan vojnik, nenavnikut na dvorove i ljubaznost, ali odgojen u vojničkim logorima i na bojnim poljima. Nemam lijepa odjela, niti fine šalove; no moje čete su brojne i dobro plaćene. Ja sam stručnjak u rukovanju sabljom; jednim udarcem svoga mača presjekao sam na dvoje cijev muškete", govorio je tada Ahmed-paša.

Džezar Paša nastavio je upravljati Akrom do svoje smrti 1804. godine, ostavivši za sobom naslijeđe vještog vojskovođe i zastrašujućeg protivnik onima koji su se usudili izazvati ga.