Bio je tempirana bomba
0

Ko je Adam Lanza koji je počinio masakr u školi u Connecticutu

Klix.ba
Adam Lanza
Adam Lanza
Dvadesetogodišnji Adam Lanza, za kojeg prijatelji i zvaničnici kažu da je bio autističan i da je patio od Aspergerovog sindroma te poremećaja ličnosti, stoji iza masakra u osnovnoj školi Sandy Hook u gradiću Newtown u američkoj saveznoj državi Connecticut, tokom kojeg je život izgubilo 26 nevinih osoba od kojih su njih 20 bila djeca starosne dobi od pet do deset godina.

Lanza je bio poremećen, čudan i imao je mnogo problema, a mnogi njegovi susjedi i školski prijatelji su ga se pribojavali. Mnogi koji su ga poznavali su rekli da je ovaj mladić bio prava tempirana bomba.

"To je bilo jako poremećeno dijete. Imao je velike probleme. Često je znao imati i prenose i nasilne ispade", rekao je jedan neimenovani izvor blizak porodici. Kako kažu mnogi koji su ga poznavali, Lanza se teško uklapao u društvo i s vremena na vrijeme je bio jako nestabilan. Međutim, svi kažu da je bio izrazito inteligentan.

"Bio je pametan. Jako pametan. Bio je jedan od one inteligentne djece koja mogu postići bilo šta kada sjednu za kompjuter", dodao je neimenovani izvor. Jedan od dugogodišnjih prijatelja porodice Lanza je rekao da je Adam patio i od poremećaja zbog kojeg nije bio u stanju da osjeća fizičku bol.

"Prije nekoliko godina, dok je igrao bejzbol, svi su morali paziti da on ne padne, jer se mogao jako teško ozlijediti, a da uopšte nije svjestan toga. Adam je imao jako mnogo mentalnih problema", rekao je ovaj porodični prijatelj. Njegovo čudno ponašanje je bilo svima poznato, a većina susjeda ga se pribojavala.

"Adam Lanza je bio čudno dijete od svoje pete godine. Koliko god ovo ružno zvučalo, ne mogu reći da sam iznenađen", rekao je njegov susjed i školski kolega Tim Dalton. "Dok su ostali učenici u osnovnoj školi nosali ruksake, Adam je nosio crnu aktovku. Uvijek se isticao. Bio je drugačiji. Svi su pretpostavljali da je on jako inteligentno dijete i da zbog toga nije mnogo razgovarao sa ostalima. Pretežno se družio sa ostalom pametnom djecom", rekao je Tim Lalli, Adamov školski kolega.

Njegovi roditelji, Nancy i Peter, su se razveli 2008. godine. Adam je živio sa majkom na posjedu od skoro hiljadu kvadratnih metara. Peter Lanza, njegov otac, koji trenutno radi kao potpredsjednik za računovodstvo kompanije GE Energy Financial Services, je plaćao godišnju alimentaciju u iznosu između 240.000 i 298.800 dolara. Adam je svoju 54-godišnju majku Nancy, koju su mnogi smatrali stubom zajednice u gradiću Newtown, ubio u porodičnoj kući, nakon čega je krenuo u krvavi pohod u školu Sandy Hook.