Izbori u SAD-u
15

Ko će Trumpu na megdan: Joseph Biden učvrstio vodstvo ispred Sandersa

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Joseph Biden učvrstio je vodstvo u trci unutar Demokratske stranke za nominaciju za predsjednika SAD-a i suparnika predsjedniku Donaldu Trumpu na izborima u novembru.

Bivši potpredsjednik SAD-a pobijedio je na unutarstranačkom glasanju u Michiganu, Missouriju, Mississippiju i Idahu i povećao vodstvo ispred najbližeg rivala Bernieja Sandersa.

Demokrate su jučer glasale i u saveznoj državi Washington.

Sljedeće veliko glasanje unutar Demokratske stranke je za sedam dana, kada se kandidati nadmeću za 577 delegata, prenio je BBC.

Biden je kasnio za rivalima u prvim glasanjima po američkim državama, ali je izbio na čelo poslije takozvanog "superutorka", nakon čega su neki kandidati odustali i javno mu dali podršku.

Biden je sinoć zahvalio svojim pristalicama u idahu i rekao da demokrate, uključujući Sandersove pristalice, mogu da pobijede Trumpa.

"Ova kampanja je više od povratka. Ovo je povratak za dušu ove nacije. Večeras smo korak bliže obnavljanju ugleda i časti u Bijeloj kući", rekao je Biden.

On je dodao da Amerika "mora ponovo da predvodi svijet" i da je Trumpova politika "Amerika prije svih" dovela do toga da je "Amerika ostala sama".

Senator Sanders (78) ima široku podršku među mlađim glasačima, ali to do sada nije uspio da pretoči u izborni uspjeh.

Biden je do sada osvojio 823 delegata, a Sanders 663. Za dobijanje nominacije Demokratske stranke potrebno je osvojiti 1.991 delegata.