Zanimljiv izbor
39

Ko će biti TIME-ova ličnost godine: Među kandidatima Xi Jinping, Taylor Swift i Barbie

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Urednici uglednog lista TIME pripremaju se za proglašenje TIME-ove osobe 2023. godine za koju se bira pojedinac, grupa ili koncept koji je imao najveći utjecaj na svijet u prethodnih 12 mjeseci.

U tradiciji koja datira iz 1927. godine, TIME-ova ličnost godine je godišnja oznaka za osobu, grupu ili koncept koji je najviše oblikovao naslove, bilo da se radi o pozitivnom ili negativnom utjecaju. Prethodni izbori su bili američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris, Martin Luther King Jr., njemačka kancelarka Angela Merkel, papa Franjo i aktivistica Greta Thunberg.

Prošle godine TIME-ova ličnost godine bio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i "duh Ukrajine", a ličnost godine 2023. bit će proglašena u srijedu ujutro.

U nastavku vam donosimo pregled devet kandidata, čija su imena danas otkrivena.

Hollywoodski štrajkači

Hollywoodski scenaristi i glumci štrajkovali su tokom cijele godine, stavljajući pauzu u stvaranje i snimanje novih i aktuelnih emisija i filmova. I Savez američkih pisaca (WGA) i Udruženje filmskih glumaca (SAG)-AFTRA su nastavili sa radom. WGA je već potpisala novi ugovor, dok SAG ima probni sporazum i tek treba da ratificira svoj novi ugovor sa Savezom filmskih i televizijskih proizvođača.

Xi Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping ušao je 2023. godine u svoj treći mandat bez presedana, učvrstivši svoju ulogu jednog od najmoćnijih modernih kineskih lidera. Xi je više od 10 puta bio na listi TIME 100, koja sadrži imena 100 najutjecajnijih svjetskih ličnosti. Također je bio drugoplasirani za TIME-ovu ličnost godine 2017. godine.

Taylor Swift

Pjevačica Taylor Swift, nagrađena Grammyjem, imala je ispunjenu godinu, od ponovnog izdanja svojih albuma sa rekordnim streamovima do snimanja jednog od najuspješnijih koncertnih filmova u historiji. Njena turneja Eras je također na putu da postane globalna turneja s najvećom zaradom svih vremena. Pop zvijezda se ranije nalazila na naslovnici za ličnost godine 2017., zajedno s drugim "Silence Breakers" koji su govorili protiv seksualnog zlostavljanja.

Sam Altman

Samo u posljednjih nekoliko sedmica, Sam Altman je napravio bezbroj naslova o svom odlasku (i brzom povratku) na poziciju izvršnog direktora OpenAI, kompanije koja je objavila revolucionarni ChatGPT, koji je definirao današnji AI svijet. Prethodno je bio na inauguracionoj listi TIME100 AI, kao i na TIME100 2023. godine.

Trumpovi tužioci

Donald Trump je postao prvi američki predsjednik koji je optužen u historiji, optužen u četiri odvojena slučaja sa više od 90 optužbi. Tužioci na Floridi, u Georgiji, New Yorku i Washingtonu optužili su za krivična djela zbog miješanja u izbore, nezakonitog držanja povjerljivih dokumenata i falsifikovanja poslovnih zapisa.

Barbie

Obožavatelji, posebno žene i djevojke, pohrlili su u kina da pogledaju prvi film o Barbie, najiščekivaniji film godine, sa Margot Robbie i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama. Treći dugometražni film Grete Gerwig bio je film s najvećom zaradom 2023. godine, zaradio je 1,4 milijarde dolara i izazvao eksploziju ružičaste mode, dodataka i druge robe u trgovinama širom svijeta. Film je jasno pokazao da mogućnost za uspjeh ostaje čak i u svijetu streaminga.

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je bio predsjednik ili premijer Rusije od 1999. godine, nastavio je da vodi rat u Ukrajini, sada već drugu godinu nakon invazije.

Putin se suočio sa kratkom prijetnjom po svoju moć 2023. godine tokom Wagnerove pobune, ali je njegov utjecaj na kraju samo pojačan, pošto se grupa plaćenika povukla kada je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko postigao dogovor (Jevgenij Prigožin, vođa grupe Wagner, kasnije je poginuo u avionskoj nesreći). Putin je bio TIME-ova ličnost godine 2007. i više puta je bio na listi TIME 100, uključujući i 2022. godinu.

Kralj Charles III

Nakon decenija dugog čekanja, kralj Charles III je u maju ove godine preuzeo poziciju glavnog monarha Ujedinjenog Kraljevstva. U trenutku promjene za monarhiju, on je označio snagu tradicije. Njegova majka, kraljica Elizabeta II, proglašena je osobom godine kada se popela na tron 1952. godine.

Jerome Powell

Jerome Powell, koji je bio predsjedavajući Federalnih rezervi od februara 2018. godine, igrao je ključnu ulogu u upravljanju visokom inflacijom u SAD-u, pokušavajući osmisliti takozvano "meko slijetanje" smanjenja inflacije podizanjem kamatnih stopa bez izazivanja recesije - cilj koji se osjeća u novčanicima Amerikanaca i ekonomija širom svijeta. Dva puta je bio na listi TIME100 (2019. i 2020. godina).