Meksiko
0

Knjiga "Grad ubistva" svjedoči o bezakonju i snazi narko mafije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Razmirice između rivalskih kartela na sjeveru Meksika koji se bave ileganim radnjama, a najviše drogom, potpuno su izmakli kontroli i eskalirali u krvavi rat koji meksičke snage sigurnosti i administracija predsjednika Felipea Calderona ne mogu da zaustave, zaključak je autora nove knjige o toj meksičkoj pošasti.

Charles Bowden u knjizi "Grad ubistva", najnovijoj u njegovoj seriji dokumentovanih izdanja o problemima uz granicu Meksika i SAD-a navodi da je više od 26.000 osoba ubijeno od kraja 2006. godine.

Bowden je 2008. proveo više mjeseci u regiji Ciudad Juareza, južno od El Pasa u Teksasu, koji važi za dio svijeta u kome vladaju zakoni podzemlja, jer tuda prolazi glavna ruta kojom se krijumčare tone droge za SAD.

Kroz tu oblast ide glavni put tranzita droge u SAD za koji se bore razni narko karteli od kojih najveće predvode rivali Vicente Carillo i Shorty ili "Kratki" Guzman, najtraženiji čovjek u Meksiku

Grad Ciudad Juarez je za autora knjige "Grad ubistva" u svijetu najopasnije mjesto, s najviše nasilja i smrti na svakom koraku, ali i s basnosnovnom zaradom raznih kartela koja je 2008. iznosila više od 50 milijardi dolara, dok su istovremeno obični ljudi jedva preživljavali s dnevnom prosječnom zaradom od oko sedam dolara, prenosi Reuters.

Koliko je situacija u tom pograničnom američkom dijelu ka Meksiku izmakla kontroli svjedoči sastanak podkomiteta za zapadnu hemisferu u srijedu u američkom State Departmentu na kome je detaljno analiziran izvještaj ureda za vladinu odgovornost.

Na sastanku je ocijenjeno da State Department ne uspjeva da provede program pomoći Meksiku i Centralnoj Americi u borbi protiv trgovine drogom i da nema "efikasnog načina" da to postigne.

Riječ je o "Inicijativi Merida" kojom je toj regiji obećano 1,6 milijardi dolara za period 2008.-2010., ali je od toga svega iskorišteno samo devet posto.

Inicijativa je potekla sa sastanka bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha i njegovog meksičkog kolege Calderona, prije tri godine u gradu Meridi.

Priznajući neuspjeh te akcije, zvaničnici u State Departmentu tvrde da će nastaviti da sarađjuju s kolegama iz Meksika.

SAD su dosad dosta uložile u zaustavljanje priliva droge iz Centralne Amerike, posebno iz Meksika - u posljednjih 40 godina je za to izdvojeno bilion dolara, navodi AP dodajući da je bilo i promašaja kao što je uloženih 250.000 dolara za obuku grupe istražitelja u Meksiku za domen narko mafije, ali je ona brzo rasformirana.

O sve težoj situaciji na granici s Meksikom svjedoči i odluka vlade u Washingtonu od prije neki dan da će do početka augusta uputiti 1.200 pripadnika Nacionalne garde na granicu, radi sprječavanja ilegalne imigracije i krijumčarenja droge u SAD, kao i šverca oružja i novca u Meksiko. Oni će biti raspoređeni u Teksasu, Novom Meksiku, Arizoni i Kaliforniji jer je u toj oblasti više od 340.000 ilegalnih imigranata i krijumčara uhvaćeno od oktobra prošle godine do danas.

Najstrašnije je to što su djeca sve više upletena u surove "rabote" narko kartela o čemu u knjizi "Grad ubistva" autor kaže da je grad Ciudad Juarez "model za proizvodnju smrti, za pretvaranje adolescenata, koji nemaju šta da rade, a neće u škole, u članove bandi i ubice".