Svijet
0

Klimkin: Lokalni izbori na istoku Ukrajine 9. novembra

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlasti Kijeva su predložile da lokalni izbori u rejonima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine budu održani 9. novembra, izjavio je u New Yorku ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavel Klimkin.

Lokalni izbori, za koje smo predložili da budu u novembru, ključni su aspekt buduće decentralizacije, rekao je Klimkin novinarima u sjedištu UN-a.

Klimkin je kazao da je Kijev spreman da "pruži više slobode" za stanovnike Donjecka i Luganska, kao i više odgovornosti u oblasti ekonomije, prenijela je agencija Itar-Tass.

Prema njegovim riječima, način da se izbjegne zamrznuti konflikt na istoku Ukrajine jeste postizanje potpune inkluzije rejona u ukrajinski politički proces.

Lokalni izbori bili bi važan korak u tom pravcu, a izabrani predstavnici trebalo bi da budu Ukrajinci koji bi bili spremni da podijele odgovornost za budući razvoj tih oblasti, dodao je Klimkin.

"Oni ne bi trebalo da budu Rusi, kao što je to bilo ranije", naglasio je on.

Poslanici Vrhovne rade (skupštine) Ukrajine usvojili su prošle nedjelje zakon o davanju specijalnog statusa rejonima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti koji je podnio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, kao i zakon o amnestiji za događaje na istoku zemlje.

Porošenko je ranije na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa u Radi obrazložio da je ključna tačka njegovog mirovnog plana pitanje specijalnog statusa određenih rejona Donjecke i Luganske oblasti, koji ima jasno vremensko ograničenje na tri godine, "koji su faktički elementi decentralizacije uz puno i bezuvjetno poštovanje suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i nezavisnosti" Ukrajine, prenosi Tanjug.

Za vrijeme tri godine specijalnog statusa, bit će moguće "sprovesti u život pitanje duboke decentralizacije, koje također treba da bude predmet određenih izmjena Ustava", rekao je ukrajinski predsjednik.