Svijet
0

EU neće priznati nelegitimne izbore održane na istoku Ukrajine

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropska unija je saopćila da neće priznati jučerašnje predsjedničke i parlamentarne izbore koji su održani na istoku Ukrajine, u Donjecku i Luhanjsku.

Izbori koje su održali proruski separatisti u samoproglašenim "Narodnoj republici Luhanjsk" i "Narodnoj republici Donjeck" su nezakoniti i nelegitimni te su nova prepreka mirovnom procesu, navodi se u pisanom saopćenju visoke komesarske EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

Ona je istakla da se predsjednički i parlamentarni izbori protive mirovnom protokolu potpisanom u Minsku između ukrajinske vlade i proruskih separatista i da predstavljaju prepreku političkim rješenjima, te je pozvala strane da rade ne tome da se održe prijevremeni lokalni izbori u skladu sa zakonima Ukrajine. 

Jučer su u samoproglašenim regijama na istoku Ukrajine koje su pod kontrolom separatističkih grupa održani parlamentarni i predsjednički izbori koje zvanični Kijev ne priznaje. Građani istočnog dijela Ukrajine glasali su na ukupno 364 biračka mjesta u Donjesku i 95 u Luhanjsku. U pomenutim regijama ima oko tri miliona birača. 

Ukrajinske vlasti ne priznaju izbore i upozorile su da će oni samo stvoriti nove probleme i usložniti mirovni proces na istoku zemlje. Za sigurnost na izbornim mjestima bili su zaduženi naoružani redari.