Upozorenje naučnika
0

Klimatske promjene krive za nestanak Maja, slično se može dogoditi i nama

Klix.ba
Istražujući utjecaj klimatskih promjena na moderno društvo, tim međunarodnih naučnika bavio se propašću civilizacije Maja, koja je nestala usljed gladi, rata i dugih perioda suše.

Naučnici su sastavili detaljnu kartu klimatskih promjena u toku 2.000 godina, koju su obilježile suše i kišni periodi u današnjem Belizeu, gdje su između 300. i 1000. godine nastali gradovi Maja.

Za razliku od sadašnjeg trenda globalnog zatopljenja, koje su svojim aktivnostima potakli ljudi, promjena klime u Srednjoj Americi u vrijeme kada se raspala majanska civilizacija bila je uzrokovana ogromnom prirodnom promjenom vremena.

"Te su promjene naizmjenice donosile ekstremno vlažne i izrazito sušne periode", rekao je vodeći autor studije Douglass Kennett, antropolog sa Univerziteta Penn State.

Vlažna razdoblja poticala su razvoj poljoprivrede i napredak stanovništva te jačala položaj kraljeva koji su kišu predstavljali kao svoju zaslugu. No, kada je vlažno razdoblje prešlo u sušu, autoritet i moć kraljeva je padala što je bilo povezano sa sve većim brojem ratova za oskudne prirodne izvore.

Politički kolaps Maja se desio oko 900. godine kada je dug period suše potkopao kraljevu vlast. No, stanovništvo se nakon toga održalo još više od stotinu godina, sve do ekstremne suše od 1000. do 1100. godine koja je natjerala Maje da napuste centre svoje civilizacije.

"Postoje neke paralele s modernim vremenima zbog čega moramo biti zabrinuti", kazao je Kennett posebno naglašavajući Afriku i Evropu.

Ako klimatske promjene u nekim područjima uništavaju poljoprivredne usjeve, to može izazvati glad širokih razmjera, socijalnu nestabilnost i povlačenje stanovništva, baš kao što se to možda dogodilo civilizaciji Maja.