Svijet
0

Klikeri Anne Frank koje je dala na čuvanje drugarici pronađeni nakon 70 godina

Klix.ba
Tanka metalna kutija u kojoj se nalaze klikeri s kojim se igrala najpoznatija žrtva holokausta, Anne Frank, pojavili su se 70 godina nakon što ih je dala prijateljici na čuvanje prije nego je pobjegla s porodicom u skrovište.
Foto: EPA
Foto: EPA

Anne nije preživjela kako bi ih uzela nazad, ali klikeri su ostali sačuvani. Nakon što se skrivala s porodicom u potkrovlju, otkrili su ih nacisti i odveli u koncentracione logore. Umrla je u Bergen-Belsen logoru 1945. godine.

Muzej Kuća Anne Frank u Amsterdamu objavio je kako je kolekcija upotpunjena klikerima koji su prvi put pokazani javnosti.

Klikere je čuvala komšinica Toosje Kupers zajedno sa setom za čaj i knjigom. Osamdesettrogodišnja Kupers kazala je kako je sačuvane klikere željela vratiti Anninom ocu koji je jedini preživio holokaust, no on joj je rekao da ih zadrži. Metalna kutija godinama je bila među drugim stvarima na policama i pronađena je kada se Kupers selila.

Klikeri su izloženi u okviru izložbe o Drugom svjetskom ratu u Rotterdamu u muzeju Kunsthal. Glasnogovornica muzeja Annemarie Bekkers kazala je da je da je Anne bila jedna od mnoge jevrejske djeca koja su davala svoje igračke na čuvanje prije nego su deportovani i umrli u holokaustu.

Anne Frank poznata je po tome što je napisala dnevnik o skrivanju od nacista tokom Drugog svjetskog rata. Porodica Frank preselila se iz Njemačke u Amsterdam 1933. godine. No, Holandiju 1940. okupiraju nacisti i porodica ostaje zarobljena. Skrovište su pronašli 1942. godine u tajnoj sobi u redu Ottoa Franka. No, nakon dvije godine neko ih je izdao i svi su poslani u smrtonosni logor Bergen-Belsen. Anne je umrla od tifusa 1945. godine.

Otto Frank, Annin otac, vratio se u Amsterdam i otkrio kako je njen dnevnik sačuvan. Objavljen je 1947. godine.