{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Anne Frank nije sama: Pronađen dnevnik još jedne Jevrejke

A
1.4.2014. u 20:37
4
26
Anne Frank nije sama: Pronađen dnevnik još jedne Jevrejke
4
Anne Frank nije sama: Pronađen dnevnik još jedne Jevrejke
Dnevnik poljske jevrejke Rywke Lipszyc, napisan za vrijeme Drugog svjetskog rata, postao je, pored dnevnika Anne Frank, još jedan simbol genocida nad Jevrejima.
Dnevnik Lipszycove, koja je porodicu izgubila tokom rata, pisan je u logoru Loslau od oktobra 1943. do aprila 1944. godine.

Dnevnik tada četrnaestogodišnje Poljakinje ima 112 stranica, a 70 godina nakon što je napisan, preveden je na engleski jezik i pripremljen za objavljivanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U dnevniku su opisivani osjećaji, razmišljanja, brige ali i snovi 14-godišnje djevojčice.

Rywka je umrla od bolesti u logoruOčekuje se da će dnevnik čitaocima biti dostupan narednih dana. 

Pretpostavlja se da je Rywka Lipszyc umrla od neke bolesti nakon što je sa hiljadama ljudi iz logora Loslau prebačena u logor smrti Auschwitz-Birkenau u augustu 1944. godine.

Dnevnik Lipszycove je pronašla 1945. godine doktorica Zinaida Berezovskaya koja je radila za sovjetsku vojsku. Pronađen je u pepelu jednog krematorijuma.

Nakon 60 godina, unuk sovjetske doktorice je dnevnik poljske djevojčice poslao Centru za genocid nad Jevrejima Sjeverne Californije u San Franciscu.

Na taj način je u javnost izašlo svjedočanstvo jedne djevojčice o strahotama koje je prošla ona ali i još nekoliko hiljada ljudi.

Dnevnik Anne FrankDnevnik Anne Frank važi za jednu od knjiga u kojoj je opisana istina o genocidu nad Jevrejima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Frank je u dnevniku pisala o odrastanju u izolaciji u okupiranoj Holandiji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Anne i njena sestra Margot su poslane u logor Bergen-Belsen u sjevernoj Njemačkoj, u kojem su u februaru 1945. umrle od tifusa, i to samo nekoliko sedmica prije nego što su britanske snage oslobodile logor.

Jedini preživjeli bio je Annin otac Otto koji je napustio Auschwitz nakon što su ga oslobodile sovjetske snage 27. januara. 1945. godine.

Kada se Otto Frank vratio u Amsterdam, njegov prijatelj Miep Gies dao mu je Annin dnevnik i preko 300 Anninih rukopisa koji su sadržavali ratne priče, koje je Gies sakrio u stolu nakon što su Frankove odveli nacisti. Knjiga je prevedena na više od 60 jezika, a snimljen je i film na osnovu ove knjige.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: