Od izbora napravili zabavu
162

Kladioničari tipuju na novog papu, favorit kardinal Scola

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dok se Katolička crkva priprema da izabere novog papu, počela su klađenja na osobu koja će biti izabrana na ovu funkciju, a u tome učestvuju i poznate kladionice. Talijanski kardinal Angelo Scola je favorit, piše AFP.

Scola, sudeći prema kladionici Williamu Hillu, ima izglede za pobjedu od 11:4. S druge strane, kladionica Paddy Power ga smatra najsigurnijim i daje mu izglede od 3:1, što znači da sigurna opklada na 61-godišnjaka neće donijeti puno novca.

Drugorangirani kandidat, sudeći po online kladionici Oddschecker.com, je 64-godišnji Peter Turkson iz Ghane, koji bi bio prvi crni papa u historiji. Turksonove izglede i William Hill i Paddy Power ocjenjuju sa 7:2.

Profesor Leighton Vaughan Williams, direktor Jedinice za istraživanje klađenja na Poslovnoj školi u Nottinghamu, kaže da bi ovaj izbor pape mogao biti jedan od nesportskih događaja sa najviše uloženog novca u historiji klađenja.

"Kladioničarski izgledi su najbolji vodič koji možemo imati za konačni rezultat“, izjavio je Williams i dodao kako je procijenio iznos opklada na starije kardinale na oko 11,5 miliona eura.

Kardinali, koje favoriziraju kladioničari, čine se kao da najbolje odgovaraju izboru vatikanskih eksperata, iako iskusni posmatrači upozoravaju da su konklave potpuno nepredvidljive, kao što je to bio slučaj sa izborom Karola Wojtyle 1978. godine.

Kladioničari su talijanskog kardinala Tarcisia Bertonea stavili na treće mjesto, a njegov izbor eksperti smatraju nemogućim jer je kao državni sekretar Benedikta XVI doprinio velikim podjelama u Crkvi. Bertone privremeno upravlja dnevnim poslovima Crkve širom svijeta, prije nego se izabere novi papa.

Vatikanski eksperti smatraju Marca Ouelleta iz Kanade za jednog favorita, ali ga kladioničari stavljaju tek na četvrto mjesto, dok se brazilski kandidat Odilo Scherer nalazi na petom.

Turkson je bio smatran favoritom, sve dok nije dao intervju za CNN, u kojem je povezao pedofiliju sa homoseksualnošću.

Crkva ne brani kockanje, ali se zgražava od zagriženih kladioniča i upozorava: "Strast za kockom prijeti da postane ropstvo. Nepravedne isplate i varanje u igrama su ozbiljna stvar".

Ipak, novac nije umiješan u drugu igru sa osvrtom na konklavu – društvenu igru "Vatikan: Otkrijte tajne kako muškarci postaju pape", koju je dizajnirao američki profesor religije, a ocjenjuje sve one koji žele postati papa po veoma strogim kriterijima.

Kardinali skupljaju bodove protiveći se gay brakovima, a gube ih ukoliko se protive papinim učenjima. Kardinal koji tokom kidnapovanja uspije da preobrati grupu islamskih ekstremista na katoličanstvo dobija bonus poene.

Za istinske vjernike je napravljena web-stranica Adoptacardinal.org, koja ohrabruje katolike da mole za pojedine kardinale. Više od 350 hiljada ljudi registrovalo se na stranici, koja je dobila i zvanični blagoslov nakon što su kardinali razgovarali o njoj na jednom od ovosedmičnih sastanaka.

Nostalgičari koji žale za pontifikatom njemačkog pape mogu tugu da utope u pivu zvanom "Papst Bier" (Papino pivo), proizvedenom u njegovoj domovini.