Vremena sve manje
40

Kiša i opadanje nivoa kiseonika otežavaju spašavanje dječaka zarobljenih u pećini na Tajlandu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Obilne kišne padavine koje su u subotu pogodile sjever Tajlanda dodatno su zabrinule porodice dječaka zarobljenih u pećini i spasioce jer bi mogle uništiti sav napredak spasilaca koji posljednjih sedam dana rade na ispumpavanju vode iz pećine, pišu lokalni mediji.

Jedna od opcija za spašavanje je da dječaci rone do izlaza iz pećine, ali konačna odluka o ovoj mogućnosti još nije donesena jer bi dječaci tek trebali naučiti roniti, a pećinski kompleks Than Luang je veliki izazov i za najiskusnije ronioce. To dokazuje i nedavna smrt jednog od spasilaca. Cijelu situaciju dodatno otežavaju nepovoljne vremenske prilike i opadanje nivoa kiseonika.

Vođa spasilačkog tima novinarima je danas kazao da su uslovi za evakuaciju trenutno najpogodniji i da, ukoliko dođe do evakucije, spasioci i dječaci najviše šanse imaju u naredna tri ili četiri dana. Dodao je da će na konačno odluku bez sumnje utjecati upravo opadanje nivoa kiseonika, ali i najavljene padavine.

Na Facebook stranici tajlandske mornarice u petak navečer su objavljene poruke zarobljenih dječaka koje su poslali po roniocu, a trener se izvinio porodicama zbog situacije u kojoj su se našli.