Strah od rata
61

Kirgistan i Tadžikistan u najvećoj eskalaciji sukoba posljednjih godina: Najmanje 90 ubijenih

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tokom protekle sedmice poginulo je najmanje 90 osoba u graničnim sukobima između Kirgistana i Tadžikistana. Primirje je na snazi već dva dana, no strahuje se od izbijanja novih sukoba.
Dvije bivše sovjetske republike centralne Azije su se u petak navečer dogovorile sklopiti primirje koje je do sada poštovano. Obje vlade su danas objavile i detaljne izvještaje o ljudskim gubicima i šteti koja je pričinjena tokom sukoba u protekloj sedmici.

Tadžikistanska diplomatija prenosi da je od srijede do petka poginulo 35 osoba među kojima su civili, žene i djeca te da je ranjeno 25 osoba. Vlasti Kirgistana navode kako su izgubili 59 života, a da imaju 144 ranjenih.

Inače, ova granica je poprište čestih sukoba s obzirom na to da je njenih 970 kilometara predmet spora i tenzija zbog pristupa resursima. Međutim, posljednji sukob se smatra najvećim rasplamsavanjem u posljednjih nekoliko godina. Zbog toga i veći strah da bi mogao izbiti novi rat.

Kirgistan je također poručio i da su evakuisali 136.000 stanovnika iz sela u blizini Tadžikistana što dovoljno govori o njihovom oprezu i namjerama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao ih je danas da ne idu u dalju eskalaciju te da preduzmu potrebne korake kako bi situaciju što prije riješili isključivo mirnim, političkim i diplomatskim sredstvima. To je potpuna ironija, s obzirom na to da je ruski predsjednik donio odluku o invaziji svog susjeda koja traje već duže od šest mjeseci.