Nacionalna sigurnost
58

Kirby: Amerika nije vidjela indicije Rusije da namjerava upotrijebiti nuklearno oružje

T. K.
John Kirby (Foto: EPA-EFE)
John Kirby (Foto: EPA-EFE)
Koordinator za strateške komunikacije Savjeta za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby poručio je da Sjedinjene Američke Države nisu vidjele nikakve indicije da Rusija namjerava da upotrijebi nuklearno ili drugo oružje za masovno uništenje u Ukrajini.

"Nismo vidjeli nikakvo kretanje bilo kakvog taktičkog nuklearnog oružja ili bilo čega te vrste. Nismo vidjeli nikakve indicije da je Putin donio neku vrstu odluke da upotrijebi oružje za masovno uništenje, a kamoli nuklearno oružje, unutar Ukrajine", rekao je Kirby na brifingu za novinare.

Poručio je da su na oprezu, ali da za trenutno ne vide ozbiljniju opasnost.

Podsjećamo, Putin je saopštio da su se on i bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko saglasili da Rusija može da postavi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji bez kršenja međunarodnih obaveza o neširenju.

NATO je kritikovao Putina zbog opasne retorike nakon što je najavio planove za stacioniranje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, dok su ruske snage intenzivirale granatiranje ukrajinskog grada Avdiivke na liniji fronta.

Ukrajina je odmah reagovala na Putinove planove i pozvala na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi se raspravljalo o tom potezu, prenosi Reuters.

Ovaj potez, iako nije neočekivan, jedan je od dosad najizraženijih nuklearnih signala Rusije i upozorenje NATO-u zbog vojne podrške Ukrajini.

"Ruska nuklearna retorika je opasna i neodgovorna. NATO je na oprezu i pomno pratimo situaciju. Nismo vidjeli nikakve promjene u nuklearnom stavu Rusije koje bi nas navele da prilagodimo svoje", rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Rusija, koja je naslijedila nuklearno oružje Sovjetskog Saveza, ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojevih glava.