O nametima na depozite
1

Kiparski parlament odgodio glasanje o porezima, Kiprani izazvali kolaps bankomata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kiparski parlament odgodio je za ponedjeljak, 18. marta, glasanje o kontroverznim porezima na depozite u bankama.

Po riječima Antonisa Kutalianosa, vanredna sjednica, prvobitno zakazana za nedjelju poslijepodne, pomjerena je za ponedjeljak, ali satnica još nije određena, prenosi AP.

Kiparski parlament treba da odluči da li će štediše banaka u ovoj zemlji plaćati drakonski namet na depozite na svojim računima, kako je to predviđeno paketom pomoći eurozone i MMF-a ovoj zemlji.

Ministri dovršavaju nacrt sporazuma za ratifikaciju ove odluke koja bi trebalo da stupi na snagu u utorak, 19.marta.

U ponedjeljak je na Kipru neradni dan zbog praznika "Čisti ponedeljak", koji se tradicionalno karnevalski slavi širom zemlje.

Novoizabrani kiparski predsjednik Nikos Anastasiades, kako prenosi dnevnik Kiparski mail poručio je sunarodnicima da nije bilo alternative, i da bi odbijanje pomoći značilo kolaps dvije najveće banke na ostrvu, teško pogođene finansijskom situacijom u susjednoj Grčkoj.

Ove dvije banke kombinovano imaju gubitke od 4,5 milijardi eura, što je otprilike jednako četvrtini nacionalnog BDP, prenosi Tanjug.

Ministri finansija eurozone i Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrili su preksinoć deset, od traženih 17 milijardi eura pomoći Kipru, kako bi i ova članica eurozone izbjegla bankrot. Zauzvrat su zahtijevali da i vlasnici novca u lokalnim bankama doprinesu spasu ostrvske privrede.

U okviru sporazuma, svi bankarski depoziti na Kipru bi bili jednokratno "oglobljeni" porezom u visini do 9,9 posto, u zavisnosti od količine novca na bankovnom računu u banci, a biće uveden i porez na prihod od kamate po osnovu bankarskog depozita.

Eurozona je "pristala" na ovaj presedan u uvođenju nameta na račune u bankama, jer prema procjenama 37 posto ukupnog novca u bankama na Kipru čini strani kapital, prenosi Skaj njuz. Od subote, Kipar je prekinuo elektronski transfer novca.

Računica je da će na ovaj način biti prikupljeno oko šest milijardi eura koje bi predstavljale dio paketa spasa Kipra - članice eurozone koja "zauzima" svega 0,2 ekonomije ove 17-očlane grupe.

Na vijest o uvođenju poreza, a u pokušaju da spase novac s računa prije nego što porezi budu stupili na snagu u utorak, kako se očekuje, u subotu su Kiprani praktično izazvali kolaps bankovnih automata, a komercijalne banke, koje inače rade subotom, pred najezdom vlasnika računa, zatvorile su ekspoziture.