Svijet
2

Kinezi pogubili dva člana kulta, uhapšeno više od 400 osoba

Piše: M. N.
Dva člana kulta u Kini pogubljena su zbog ubistva žene u restoranu McDonald's u Shandongu, objavio je lokalni sud.

Zhang Lidong i njegova kćerka Zhang Fan bili su članovi zabranjenog kulta Crkva svemoćnog Boga. To je grupa koja je pokušala regrutirati 35-godišnju ženu Wu Shuoyan u restoranu u gradu Zhaoyuan u maju 2014. godine. Kada je ona odbila da im da broj telefona, pretukli su je toliko da je umrla.

Srednji civilni sud Shandong Yantai najavio je egzekuciju Zhang dvojca na svom Wibo računu u ponedjeljak ujutro. Naveli su kako su otac i kćerka počinili ubistvo i koristili kult da namjerno prekrše zakone.

Grupa je proglašena krivom prošle godine. Trojici ostalih članova presuđena je kazna zatvora u trajanju od sedam godina do doživotne. U sudskoj izjavi navodi se kako je Zhang Fan tražila broj telefona od Wu dva puta. Kada je odbila mislili su da je "opsjeda zao duh" i Zhang Fan je bacila stolicu nas nju. Ostatak grupe se priključio u napadu i premlaćivanju, a Zhang Lidong je stajao na glavu i lice žrtve koja je preminula zbog povreda. Zhang Lidong je kazao kasnije u intervjuu kako je vjerovao da je ona demon i da su je morali uništiti.

Od dana ubistva, kineske vlasti uhapsile su na stotine članova ovog kulta čiji pripadnici vjeruju da će se Bog vratiti na zemlju kao kineska žena i najaviti apokalipsu. Jedina osoba koja vjeruje da ima direktno kontakt s ovim bogom je bivši učitelj Zhao Weishan koji je osnovao kult prije 25 godina i tada se preselio u SAD.

Vjeruje se da imaju milione pristalica, a da ih je oko 400.000 uhapšeno u periodu od 2011. do 2014. godine.