Borba s virusom
2k

Kinezi počeli ekspresnu gradnju nove bolnice sa 1.000 kreveta, rok im je pet dana

SRNA
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Vlasti u kineskom gradu Wuhanu ubrzano grade novu bolnicu sa 1.000 kreveta za liječenje oboljelih od koronavirusa i mobilisale su teške mašine da bi objekat bio spreman do početka sljedeće sedmice, javili su državni mediji.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, od virusa je umrlo 26, a zaraženo 849 ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je vanredno zdravstveno stanje, ali nije proglasila epidemiju međunarodnih razmjera.

Većina slučajeva potiče iz centralnog kineskog grada Wuhana. Vjeruje se da se virus prvi put ovdje pojavio krajem prošle godine.

Nova bolnica gradi se oko kompleksa za odmaranje u predgrađu, koji je prvobitno bio namijenjen za lokalne radnike, rekao je jedan zvaničnik lokalnom listu.

On je izjavio da će biti izgrađeni montažni objekti sa 1.000 kreveta.

U gradnji učestvuje 35 rovokopača i 10 buldožera. Mašine su stigle na lice mjesta sinoć, a cilj je da bolnica bude izgrađena do ponedjeljka, 27. januara, piše list.

Kineska kompanija "Državni građevinski inženjering", jedna od firmi koje učestvuju u gradnji, saopštila je da "čini sve što može da prevaziđe teškoće" i odradi svoj dio posla, te da je na gradilište poslala više od 100 radnika.

Državna televizija prikazala je užurbane aktivnosti na blatnjavom gradilištu sa desetinama mašina koje pripremaju zemljište, dok kolona kamiona dovozi materijale i opremu.