Izvještaj HSBC Holding
0

Kinezi najmlađi i najbogatiji u azijsko-pacifičkoj regiji

FENA
Kinezi su najmlađi i najbogatiji u grupi osam ekonomija azijsko-pacifičke regije, zaključak je izvještaja HSBC Holding uz prognozu da će broj bogatih Kineza premašiti broj bogataša u razvijenim zemljama.

Prosječna starost Kineza sa imovinom od najmanje 500.000 juana (78.000 dolara) je 36 godina u poređenju sa 48 godina u Hong Kongu i 38 u Indoneziji, precizira HSBC koji je u svom izvještaju također analizirao Indiju, Maleziju, Singapur, Tajvan i Australiju.

"Svi su u četvrtoj deceniji - fazi prikupljanja sredstava", izjavio je u intervjuu agenciji Bloomberg u Hong Kongu predsjednik podružnice azijsko-pacifičke regije za upravljanje imovinom HSBC Bruno Lee.

On je napomenuo da neće biti ništa neobično da grupa tih ljudi bude sve veća i veća, a moguće da će njihov broj premašiti broj bogatih u zemaljama s razvijenom ekonomijom.

Lee je dodao da zbog evropske dužničke i globalne finansijske krize investitori ne žele da preuzimaju rizike i prednost daju ulaganjima u regione bliske njihovim nacionalnim ekonomijama.