Satelitski snimci
10

Kinezi koriste realistične makete brodova Mornarice SAD-a za vježbe gađanja

M. G.
Foto: Maxar Technologies
Foto: Maxar Technologies
Kineska vojska napravila je makete u obliku nosača aviona američke mornarice i drugih američkih ratnih brodova, vjerovatno kao mete za obuku, u pustinji Xinjiang, pokazali su u nedjelju satelitski snimci kompanije Maxar.

Ovi modeli odražavaju napore Kine da izgradi raketne kapacitete protiv nosača aviona, posebno protiv američke mornarice, jer su tenzije i dalje visoke s Washingtonom u vezi s Tajvanom i Južnim kineskim morem.

Satelitski snimci pokazali su potpuni obris američkog nosača i najmanje dva razarača vođenih raketa klase Arleigh Burke, a izgrađeni su u novom kompleksu u pustinji Taklamakan.

Slike su također pokazale šinski sistem širine šest metara s postavljenom metom veličine broda, za koju stručnjaci kažu da bi se mogao koristiti za simulaciju plovila u pokretu.

Kompleks je korišten za testiranje balističkih projektila, izvijestio je američki pomorski institut, citirajući geoprostornu obavještajnu kompaniju All Source Analysis.

Kineske protivbrodske raketne programe nadgledaju raketne snage Narodne oslobodilačke armije (PLARF). Kinesko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentar.

Prema najnovijem godišnjem izvještaju Pentagona o kineskoj vojsci, PLARF je izveo svoje prvo potvrđeno lansiranje živom paljbom u Južno kinesko more u julu 2020., ispalivši šest protivbrodskih balističkih projektila DF-21 u vode sjeverno od ostrva Spratly, gdje Kina ima teritorijalne sporove s Tajvanom i četiri zemlje jugoistočne Azije.

Testovi na moru su možda pokazali da je Kina "još uvijek daleko od stvaranja tačnog ASBM-a", rekao je Collin Koh, istraživač na S. Rajaratnam School of International Studies u Singapuru. "Ne mislim da će pustinjski ciljevi biti završna faza. Namijenjena je za daljnje usavršavanje."

Test protivbrodske balističke rakete u pustinji ne bi odražavao realne uslove morskog okruženja, što bi moglo utjecati na senzore i ciljanje, ali bi omogućilo Kini da sigurnije izvrši testove, rekao je Koh.

"Najbolji način da se to testira i zadrži podalje od znatiželjnih očiju američke vojske i obavještajnih službi je da se to uradi u unutrašnjosti", rekao je.

Susjedne zemlje, zabrinute zbog raketa koje pogađaju druge brodove oko cilja, također bi se mogle protiviti kineskom testiranju na moru, dodao je.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u julu ove godine da će Sjedinjene Američke Države braniti Filipine ako budu napadnuti u Južnom kineskom moru i upozorio Kinu da prekine svoje "provokativno ponašanje".