U Indiji
0

Kinesku delegaciju na samitu G20 predvodi premijer Li Qiang, Xi Jinping odbio učešće

FENA
Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
Premijer Li Qiang predvodit će kinesku delegaciju na samitu G20 u Indiji ovog vikenda, saopćio je Peking u ponedjeljak, ali je potvrdio da će predsjednik Xi Jinping odbiti sastanak najvećih svjetskih ekonomija.  

Spekulacije i medijski izvještaji pojavljivali su se protekle sedmice da Xi neće prisustvovati događaju, ali Kina se nije oglašavala o tome.

Američki predsjednik Joe Biden kazao je da bi bio "razočaran" kada bi vidio da Xi ne prisustvuje okupljanju svjetskih čelnika u New Delhiju.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u ponedjeljak da će Li Qiang biti na samitu čelnika G20 u subotu i nedjelju, koji je okarakteriziran kao bitan forum za ekonomsku saradnju.

"Prisustvujući ovom sastanku, premijer Li Qiang će prenijeti kineska razmišljanja i stavove o saradnji unutar G20, podstičući G20 da osnaži jedinstvo i saradnju i radeći zajedno na borbi protiv globalnih ekonomskih i razvojnih izazova",  izjavila je glasnogovornica Mao Ning na redovnom brifingu za novinare.

Upitana da li najava znači da Xi neće otputovati u New Delhi, Mao je kazala: "Upravo sam objavila ovo: Premijer Li Qiang predvodit će delegaciju u New Delhiju, u Indiji, kako bi učestvovala na samitu čelnika G20".

Samit je ove godine dobio dodatni značaj jer se brojne zemlje bore s visokom inflacijom i ekonomskim turbulencijama u jeku usporavanja oporavka od pandemije COVID-19.

Kina, druga po veličini svjetska ekonomija, postavila je godišnji cilj rasta od oko pet posto, ali ima vlastite probleme, uključujući slabu potražnju potrošača, rastuću nezaposlenost mladih i krizu u ključnom sektoru nekretnina.

Xi je prisustvovao svakom samitu G20 od dolaska na vlast, izuzev Rima 2021. godine, kada je učestvovao putem videolinka.

Vjerovatno Xijevo odsustvo iz New Delhija je u suprotnosti s njegovim velikim prijemom na ključnom samitu velikih ekonomija u razvoju prošlog mjeseca.

Na sastanku takozvanih zemalja BRICS-a u Johannesburgu - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - kineski predsjednik zauzeo je centralno mjesto nakon što je šest novih zemalja primljeno u blok.

Argentina, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati postat će punopravni članovi od 1. januara, odlukom koju je Xi nazvao "historijskom".

"Proširenje je također nova polazna tačka za saradnju BRICS-a. Ono će unijeti novu snagu u mehanizam saradnje BRICS-a i dodatno ojačati snagu za mir i razvoj u svijetu", kazao je tada Xi.

Kina je dugo predvodila kampanju za proširenje i jačanje BRICS-a kao protutežu dominaciji SAD i Zapada u svjetskim pitanjima, posebno dok su jačale napetosti oko tehnologije, trgovine, ljudskih prava i drugih pitanja.