Svijet
0

Kinesko tržište zatrpano lažnim knjigama o Harryju Potteru

Sarajevo-x.com
Kinezi nisu mogli dočekati zvaničnu verziju posljednje knjige, "Harry Potter and Deathly Hallows". I zašto bi kada su poznati po talentu za pravljenje (loših) kopija svega i svačega. Ako mogu mobiteli i markirana garderoba, zašto ne mogu i knjige.

Deset dana prije najavljenog izlaska posljednjeg nastavka o malom čarobnjaku, knjiga "Harry Potter and Deathly Hallows" je na kineskom tržištu već bila u prodaji. Osim što je imala isto ime, knjiga nije imala nikakve veze sa onim što J.K. Rowling pisala.

U Kini ima mnoštvo pisaca koji bi da se okoriste uspjehom Harryja Pottera te da ugrabe dio slasnog kolača pišući knjige sa istom tematikom i likovima. Naravno, takve knjige ne izlaze za prave izdavače, već one koji su dio biznisa koji cvjeta širom svijeta - piratstva.

Postoje knjige koje imaju neke veze sa pravim djelom J.K. Rowling, kao što je “Harry Potter and the Half-Blooded Relative Prince”. Postoje i one koje su u potpunosti izmišljene “Harry Potter and the Hiking Dragon,” “Harry Potter and the Chinese Empire,” “Harry Potter and the Young Heroes,” “Harry Potter and Leopard-Walk-Up-to-Dragon,” and “Harry Potter and the Big Funnel."