Prvi put od 7. oktobra
43

Kineski diplomata se sastao sa političkim liderom Hamasa Ismailom Haniyehom

F. H.
Foto: Hamas Media Office
Foto: Hamas Media Office
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je njegov izaslanik Wang Kejian razgovarao s političkim liderom Hamasa Ismailom Haniyehom na prvom sastanku kineskog i dužnosnika Hamasa koji je Peking javno priznao od 7. oktobra.

Tokom sastanka u nedjelju u Kataru, Wang i Haniyeh razmijenili su mišljenja o sukobu u Gazi i drugim pitanjima, saopćilo je ministarstvo.

Haniyeh je istakao potrebu brzog zaustavljanja agresije i masakra, da se izraelska vojska povuče iz Gaze i ostvari političke ciljeve i težnje uspostave neovisne palestinske države, prema saopćenju ureda za medije Hamasa.

Prošle srijede Wang je posjetio okupiranu Zapadnu obalu i sastao se s palestinskim ministrom vanjskih poslova Riyadom Al-Malikijem, saopćilo je kinesko ministarstvo.

Wang je rekao Al-Malikiju da je Kina "duboko zabrinuta" zbog rata i teške humanitarne situacije u Gazi i da Kina naporno radi na uspostavljanju primirja i zaštiti civila.

Zatim je prošlog četvrtka posjetio Izrael i sastao se s Hagaijem Shagrirom, šefom ureda za Aziju i Pacifik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, saopćilo je ministarstvo.

Wang je rekao izraelskim dužnosnicima da je glavni prioritet "sveobuhvatni prekid vatre, prekid rata, garancija humanitarne pomoći i zaštita civila", ponavljajući pozive na dvodržavno rješenje. Wang je prvi kineski diplomat za kojeg se zna da je poslan na Zapadnu obalu i u Izrael od početka rata.