Spor oko otoka
3

Kineski brodovi ušli u japanske teritorijalne vode

Klix.ba
Šest kineskih brodova za nadzor je ušlo u vode u blizini ostrva koja svojim smatraju i Kina i Japan. Iz Kine je rečeno da brodovi predstavljaju akt provođenja zakona kako bi se demonstrirala nadležnost nad ostrvima koja su u Kini poznata kao Diaoyu, a u Japanu kao Senkaku.

Dva broda su napustila te vode nakon što je japanska obalska straža izdala upozorenje.

Kina se odlučila na ovaj potez nakon što je Japan odlučio da kupi tri ostrva od privatnih vlasnika. Japan kontroliše nenaseljena, ali resursima bogata, ostrva u Istočnom kineskom moru.

Prema izjavama japanske obalske straže prva dva kineska broda su uplovila u teritorijalne vode Japana oko 06:18 sati po lokalnom vremenu, a ostala četiri su uplovila oko 07:00 sati. Ubrzo nakon toga su prva dva broda napustila područje. Nije korištena nikakva sila.

"Naše patrole im trenutno govore da napuste naše teritorijalne vode", rečeno je iz obalske straže.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine je potvrdilo da se njihovi brodovi nalaze tamo, prenosi BBC.

"Ovo aktivnosti provođenja zakona i patroliranja imaju za cilj da demonstriraju nadležnost Kine nad ostrvima Diaoyu i da osigura naše pomorske interese", rečeno je u izjavi.

Prema izjavama iz Kine, ostrva Diaoyu su kroz historiju bila pod njihovom kontrolom, a koriste se za ribolov.

Ministarstvo odbrane Kine je izdalo upozorenje protiv namjere Japana da kupi ostrva.

"Mi pratimo razvoj situacije i ostavljamo sebi za pravo da pokrenemo recipročne mjere", kazao je Geng Yansheng, glasnogovornik ministarstva.