Unatoč tenzijama
0

Kina započinje pomorske vojne vježbe u Istočnom kineskom moru

Klix.ba
Unatoč sve većim tenzijama u vezi sa ostrvima na koja pravo polaže i Japan, Kina će započeti pomorske vojne vježbe u Istočnom kineskom moru u blizini ovih ostrva.

Iz državne novinske agencije Xinhua je rečeno da su vježbe usmjerene na poboljšanje odgovora na hitne slučajeve u misijama očuvanja teritorijalnog integriteta.

U vježbama će učestvovati 11 brodova i osam aviona, uključujući i brodove agencija za pomorsko nadgledanje te kompanija za ribolov. Zvaničnici su rekli da će vježbe početi u petak, ali nije poznata tačna lokacija izvođenja vježbi u Istočnom kineskom moru, prenosi BBC.

Kina, Japan i Tajvan polažu prava na sporna ostrva, poznata kao Senkaku u Japanu i Diayou u Kini. Ostrva se nalaze južno od Okinave i sjeverno od Tajvana, a trenutno ih kontroliše Japan. Kupovina ostrva od privatnih japanskih vlasnika je izazvala diplomatske i javne nemire u Kini.

Govoreći u Londonu, ministar vanjskih poslova Japana Koichiro Gemba je rekao da je odluka njegove vlade da kupi ostrva bila praktična, jer je odluka Shintara Ishihare, guvernera Tokija, da ih on kupi bila mnogo provokativnija.

"Vlasnici ostrva su već bili jasno naglasili da žele prodati ostrva nekome. Pod takvim okolnostima, ostrva su mogle kupiti i gradske vlasti u Tokiju. Situacija bi tada bila mnogo gora. Da japanska vlada nije kupila ostrva, mislim da bi Ishihara do sada već poslao ljude na njih", rekao je Gemba.

Iako je Gemba jasno naglasio japanski suverenitet nad ostrvima, također je izjavio da je od ključnog značaja za obje zemlje da se zaustavi daljnja eskalacija i pogoršanje situacije.

"Kina je za Japan najveći trgovinski partner. Japan također ima najveći broj poslovnih investicija u Kini. Kada je u pitanju suverenitet, Japan ne može da uzmakne tamo gdje je to nemoguće. Međutim, naše ekonomije su usko vezane i želimo da njegujemo te zajedničke korisne veze. Kako bismo to postigli, moramo poboljšati komunikaciju. Također, situaciji moramo pristupiti na kontrolisan, suzdržan i miran način", dodao je Gemba.