Xinjiang
5

Kineske vlasti uzimaju DNK uzorke svih ujgurskih muslimana

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineske vlasti prikupljaju DNK uzorke, otiske prstiju i druge biometrijske podatke svih stanovnika koji žive u mjestu Xinjiang, saopćeno je iz Human Rights Watcha.

Zvaničnici također grade bazu podataka o skeniranju šarenice oka i krvnih grupa svih osoba između 12 i 65 godina koje žive u Xinjiangu, mjestu koje većina naziva zatvorom na otvorenom. Ova regija je dom za više od 11 miliona Ujgura, muslimanske manjine, te je ovo mjesto prepoznatljivo po nasilju.

"Podaci se mogu korisiti za nadgledanje osoba zbog etničke pripadnosti, vjeroispovijesti, mišljenja ili drugih zaštićenih ostvarivanja prava poput slobode govora", navodi Human Rights Watch.

Iako su testiranja zvanično dobrovoljna, jedan od Ujgura je rekao kako su lokalne vlasti zahtijevale od njih da obave ljekarski pregled.

Blizu 19 miliona ljudi učestvovalo je u medicinskim pregledima nazvanim "Ljekarski pregledi za sve" u 2017. godini, navodi se u saopćenju državne agencije Xinhua. Fokus je na onim ljudima koje Vlada smatra opasnim i njihovi podaci će se prikupljati bez obzira na životnu dob.

"Obavezno kreiranje baze o biološkim podacima stanovništva, uključujući i DNK, predstavlja grubo kršenje međunarodnih normi o ljudskim pravima. Pogotovo je uznemirujuće ukoliko se to radi prikriveno, pod izgovorom da je riječ o besplatnom programu zdravstvene zaštite", rekla je Sophie Richardson, direktorica Human Rights Watcha.

"Vlasti Xinjianga trebali bi preimenovati ovaj svoj projekt u 'Narušavanje privatnosti svakog čovjeka', s obzirom na to da se ne obavlja dobrovoljno testiranje ljudi", dodala je.

Vlasti tvrde da je plan namijenjen poboljšanju politika usmjerenih na smanjenje stanovništva, odnosno da je riječ o postizanju "socijalne stabilnosti".

U nastojanjima da prikupe biometrijske podatke nekoliko miliona stanovnika, policija u Xinjiangu je kupila DNK sekvencer iz američke kompanije Thermo Fisher Scientific. Iz kompanije su odbili potvrditi navedenu informaciju rekavši samo da očekuju da svi njihovi klijenti postupaju u skladu s odgovarajućim propisima i najboljom praksom u industriji.

Prikupljanje biometrijskih podataka odnosi se i na ljude porijeklom iz Xinjianga, a koji su se preselili u druge dijelove Kine te će se od njih tražiti da svoje informacije dostave lokalno.

Xinjiang je jedan od najstrožije kontrolisanih dijelova Kine, a ujgurska manjina se s povećanim nadzorom suočava već nekoliko godina. Teško naoružane trupe na gradskim ulicama su čest prizor, a vlasti često drže masovne skupove kako bi na taj način dobili podršku u borbi protiv islamskih ekstremista koje je Peking "optužio" za niz napada na vladine zvaničnike i civile.

Međutim, organizacije koje se bore za ljudska prava kažu da većina nasilja proizilazi iz ograničenja religije, kulture i jezika, kao i nedostatka ekonomskih mogućnosti u osiromašenoj regiji. Ujguri se često žale na visoko plaćene poslove koje obavljaju samo Kinezi Han, najveća etnička zajednica na svijetu, koja ima blizu 1,3 milijarde pripadnika.