Svijet
3

Kineska vojska (ne)može intervenisati u Hong Kongu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Samo nekoliko metara od mjesta gdje građani Hong Konga već danima protestuju, nalazi se sivo utvrđenje okruženo visokim zidovima – to je kasarna u kojoj se nalaze snage kineske Narodne armije.

Glavna kapija kasarne poznata je pod nazivom "Princ od Velsa", a čuvaju je teško naoružani vojnici koji stražare 24 sata dnevno i sedam dana u sedmici, piše CNN.

Uprkos činjenici da je Hong Kong kineska teritorija, Narodna armija poštuje lokalne zakone koji su usklađeni sa autonomijom grada. Vojnici nikada ne hodaju gradom u uniformi, a sa stanovništvom održavaju minimalne odnose.

Iako mnogi misle da je nemoguće, potencijalna intervencija Narodne armije predstavlja čestu temu razgovora među demonstrantima koji zahtijevaju demokratske promjene u svom gradu. Neki upozoravaju svoje sugrađane aludirajući na brutalno gašenje protesta u Pekingu davne 1989. godine.

Narodna amrija umarširala je u Hong Kong 1997. godine, prilikom primopredaje grada između Ujedinjenog Kraljevstva i Narodne Republike Kine. Prema ustavu i zakonu, armija je dužna braniti suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet države, ali i sigurnost autonomnog grada.

Detaljnije, armija ne smije da se miješa u unutrašnje poslove grada, ali vlasti mogu pozvati armiju u pomoć u slučaju nemira ili prirodne katastrofe.

Ipak, zvanični Peking nerado priznaje da su protesti isključivo problem lokalnih vlasti. Također, zabilježena je pojačana vojna aktivnost u gradskoj luci, a vojna vozila sve češće prolaze ulicama koje se nalaze između vojnih objekata.