{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kineska vojska (ne)može intervenisati u Hong Kongu

3.10.2014. u 10:15
3
11
Kineska vojska (ne)može intervenisati u Hong Kongu
3
Kineska vojska (ne)može intervenisati u Hong Kongu
Foto: AFP
Samo nekoliko metara od mjesta gdje građani Hong Konga već danima protestuju, nalazi se sivo utvrđenje okruženo visokim zidovima – to je kasarna u kojoj se nalaze snage kineske Narodne armije.
Glavna kapija kasarne poznata je pod nazivom "Princ od Velsa", a čuvaju je teško naoružani vojnici koji stražare 24 sata dnevno i sedam dana u sedmici, piše CNN.

Uprkos činjenici da je Hong Kong kineska teritorija, Narodna armija poštuje lokalne zakone koji su usklađeni sa autonomijom grada. Vojnici nikada ne hodaju gradom u uniformi, a sa stanovništvom održavaju minimalne odnose.

Iako mnogi misle da je nemoguće, potencijalna intervencija Narodne armije predstavlja čestu temu razgovora među demonstrantima koji zahtijevaju demokratske promjene u svom gradu. Neki upozoravaju svoje sugrađane aludirajući na brutalno gašenje protesta u Pekingu davne 1989. godine.

Narodna amrija umarširala je u Hong Kong 1997. godine, prilikom primopredaje grada između Ujedinjenog Kraljevstva i Narodne Republike Kine. Prema ustavu i zakonu, armija je dužna braniti suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet države, ali i sigurnost autonomnog grada.

Detaljnije, armija ne smije da se miješa u unutrašnje poslove grada, ali vlasti mogu pozvati armiju u pomoć u slučaju nemira ili prirodne katastrofe.

Ipak, zvanični Peking nerado priznaje da su protesti isključivo problem lokalnih vlasti. Također, zabilježena je pojačana vojna aktivnost u gradskoj luci, a vojna vozila sve češće prolaze ulicama koje se nalaze između vojnih objekata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: