Svijet
4

Hong Kong: Građani pokušali blokirati sjedište vlade, uslijedio sukob sa policijom

Klix.ba
Policija u Hong Kongu je koristila suzavac kako bi stotine demonstranata spriječila da okruže zgradu vlade.

Neredi na ulicama dio su dva mjeseca dugih protesta koji pogađaju ovu kinesku administrativnu jedinicu. Građani traže otvaranje puta ka povećanju demokratije u Hong Kongu, a svoje zahtjeve odlučili su uputiti javno.

Građani su "naoružani" kišobranima i maskama koje ih štite od suzavca, a pojedini demonstranti nose drvene štitove. Prilikom policijskog naređenja da se demonstranti odmaknu od blokirane zgrade došlo je do sukoba u kojem je uhapšeno najmanje pet osoba.

Zgrada koju su građani pokušali okupirati sjedište je Leunga Chun-yinga, čelnika kineske administrativne jedinice. Građani su i pored neuspjeha da blokiraju zgradu obećali kako će nastaviti pritiske kako čelnici Hong Konga ne bi mogli doći na posao.

Demonstranti u okviru svojih zahtjeva naglašavaju težnju ka slobodnim izborima za novog čelnika Hong Konga. Naime, izbori postoje, ali građani mogu birati samo kandidate koje Peking unaprijed odabere.

Građani Hong Konga stoga žele veće demokratsko pravo kako bi kandidati mogli biti predloženi i bez direktnog diktata iz Pekinga.