Izvinili se
56

Kineska aplikacija TikTok uklonila video tinejdžerke o masovnom zatvaranju Ujgura

A. P.
Aplikacija TikTok, koja je u vlasništvu Kine, priznala je da je nakratko uklonila viralni video u kojem se govori o masovnom zatvaranju Ujgura u Kini.

Riječ je o videu u kojem američka tinejdžerka Feroza Aziz počinje pričati o uvijanju trepavica u snimku koji izgleda kao uputstvo za šminkanje. Međutim, ona ubrzo mijenja temu i počinje pričati o obračunu zvaničnog Pekinga s muslimanskom manjinom.

Kompanija se izvinila djevojci zbog uklanjanja videa i zabrane postavljanja sadržaja jedan mjesec.

TikTok je i ranije optuživan da cenzuriše sadržaj koji se Kini ne sviđa. Sada su poručili da su deblokirali njene videosnimke, a da je uklanjanje bilo posljedica "ljudske greške u moderiranju".

Iz ove kompanije, čiji je vlasnik pekinška firma ByteDance, insistiraju da ne primjenjuju kineske principe moderiranja na proizvode van Kine.

Ipak, tinejdžerka nije prihvatila objašnjenje TikToka.

"Vjerujem li da su to uklonili zbog nepovezanog satiričnog videa koji je izbrisan na mom prethodno izbrisanom računu? Odmah nakon što sam završila postavljanje trodijelnog videa o Ujgurima? Ne", poručila je 17-godišnja Aziz na Twitteru.

U razgovoru za BBC je kazala da će nastaviti govoriti o tome na Twitteru, Instagramu, bilo kojoj platformi pa čak i TikToku.