Raste broj mrtvih
23

Kina: Zmije bi mogle biti izvor epidemije koronavirusa

E. Sk.
Foto: AFP
Foto: AFP
Izvor novog koronavirusa mogle bi biti zmije kineska kobra i kineski krait pišu strani mediji.
Virus se iz Kine proširio na još neke zemlje, a skoro cijeli svijet uveo je dodatne mjere i kontrole na aerodromima i graničnim prijelazima. Broj mrtvih od novog tipa koronavirusa među stotinama zaraženih u Kini porastao je sa devet na 17, objavile su kineske vlasti, a prenosi CNN.

Zmija poznata kao kineski krait ili tajvanski krait izrazito je otrovna vrsta zmije koja se nalazi u većem dijelu centralne i južne Kine i jugoistočne Azije. Bolest je prvi put prijavljena u kineskom gradu Wuhanu u decembru 2019., a od tada se naglo širila. Od tada su zaraženi putnici iz Wuhana zarazili mnoge u Kini, ali i u drugim zemljama, uključujući i SAD.

Istraživači su koristili analizu proteinskih kodova i uporedili ih s proteinskim kodovima koronavirusa koji se nalazi u različitim životinjama, poput ptica, zmija, ježeva i šišmiša, a otkrili su da su proteinski kodovi koronavirusa pronađenog kod ljudi najsličniji onima koji su pronađeni kod zmija.

Zmije često love divljač, a prema nekim izvještajima i zmije su prodavane na lokalnoj pijaci morske hrane u Wuhanu, što povećava mogućnost da je virus možda prešao s domaćina šišmiša na zmije, a zatim i na ljude, što je dovelo do širenja virusa.

U početku je izgledalo kao da se bolest proširila samo sa životinja na ljude, međutim, zaključak stručnjaka je bio da postoje dokazi o ograničenom prenošenju sa čovjeka na čovjeka, ali situacija se promijenila. Sada se pojavljuje sve više slučajeva među ljudima koji nisu bili izloženi zaraženim životinjama, a bolest se javlja i među članovima porodica i kod medicinskog osoblja koje brine o zaraženim pacijentima.

"Sada već imamo zaraženih 14 zdravstvenih radnika, što sugeriše da je potencijal za širenje virusa mnogo veći", rekao je doktor Ian Lipkin, direktor Centra za imunologiju i infektologiju Univerziteta Kolumbija.

Naime, koronavirus često imaju šišmiši, a da im ne naštete, ponekad se premiještaju s jedne na drugu životinjsku vrstu, a potom i na ljude.

"Na mjestima na koja se dovodi više životinjskih vrsta dolazi mnogo ljudi, poput pijace u Wuhanu i drugim dijelovima Kine gdje se prodaju živi sisari i ptice, zajedno s mesom i ribom, virusi se mogu širiti među pojedinim vrstama. Usput dijelom mutiraju i postaju zarazni za ljude. Koronavirusi su u više navrata pokazali sposobnost ‘prolaska’ kroz različite vrste i izazivanja novih bolesti životinja i ljudi", rekao je doktor Mark Denison, stručnjak za zarazne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt koji inače istražuje koronaviruse.

Da bi prešli sa životinja na ljude, virusi se moraju prilagoditi odnosno steći sposobnost napada na ljudske ćelije, izbjeći imunološki sistem, razmnožiti se unutar organizama i imati mogućnost širenja.

Razvoj vakcina protiv novog koronavirusa trajat će najmanje godinu, objavio je Globalni savez za vakcine i imunizaciju (GAVI). Osim u Kini, koronavirus zabilježen je u Japanu, Filipinima, Južnoj Koreji, Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u Hong Kongu i Makau.