Globalni problem
6

Kineski grad Wuhan od danas postaje karantin, broj oboljelih od koronavirusa raste

M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineski grad Wuhan od danas u 10 sati po lokalnom vremenu privremeno će ugasiti javni prijevoz u pokušaju da zaustavi širenje nove vrste koronavirusa. Broj oboljelih porastao je na 500, ali se procjenjuje da ih ipak ima više hiljada.

Onima koji žive u gradu savjetuje se da ne idu nigdje kako ne bi ugrozili milione Kineza koji putuju zbog predstojeće Kineske nove godine. Ova respiratorna bolest se već proširila širom Kine, a zabilježeni su i slučajevi u SAD-u.

Broj oboljelih raste i sada je veći od 500 potvrđenih slučajeva dok je 17 osoba preminulo. Za sada su svi smrtni slučajevi zabilježeni u provinciji Hubei kod Wuhana.

Svjetska zdravstvena organizacija odlučila je da još ne proglasi globalnu uzbunu zbog novog virusa. Generalni direktor Tedros Ghebreyesus kazao je kako je potrebno prikupiti još informacija o načinu širenja virusa. Novi sastanak održat će danas.

Zvaničnici Wuhana kazali su kako će zaustaviti sve letove, željezničke linije, podemnu željeznicu i trajektne linije.

"Ne idite u Wuhan, a oni koji su u Wuhanu, molim vas ne napuštajte grad", rekao je zamjenik ministra Nacionalne komisije za zdravstvo Li Bin u jednom od prvih obraćanja, prenosi BBC.

Wuhan počinje izgledati kao grad u karantinu. Ukidanje prijevoza trebalo bi spriječiti širenje virusa u druge gradove Kine, ali i zemlje svijeta. Ipak, veliki problem ostaju putevi jer će se stanovnici moći odvesti iz grada svojim privatnim vozilima.

U Hong Kongu su potvrđena dva slučaja u srijedu, a jedan je potvrđen u Macau gdje je oboljela žena koja je došla iz Wuhana tokom vikenda.

Prvi slučaj u SAD-u potvrđen je u srijedu. Predsjednik Donald Trump rekao je kako je situacija potpuno pod kontrolom te da vjeruje informacijama koje mu pružaju kineske vlasti.

Potvrđeni su i slučajevi u Tajlandu, Koreji, Japanu i Tajvanu.

Iako je potvrđeno 500 slučajeva, naučnici procjenjuju da je oboljelo više od 4.000 osoba.