Pripreme za Kongres
0

Kina: Zabranjeno otvaranje prozora u taksiju, kupovina noževa i puštanje golubova

Klix.ba
U Kini se uveliko pripremaju za Kongres Komunističke partije, koji bi trebao početi 8. novembra. U Pekingu je podignut nivo sigurnosti, a uvedene su i neke posve bizarne zabrane. Pred stranački skup zabranjena je prodaja aviona i helikoptera na daljinsko upravljanje, otvaranje prozora u taksiju, ali i puštanje golubova.

Prema navodima kineskih medija, vlasti su prije održavanja Kongresa zabranile i prodaju kuhinjskih noževa, oštrila za olovke, pa čak i ping-pong loptica, kako na njima ne bi bile ispisivane buntovničke poruke.

Na Kongresu Komunističke partije Kine bit će predstavljeni i imenovani novi čelnici, koji će tokom narednih deset godina voditi najmnogoljudniju zemlju svijeta.

Uobičajeno je da pred početak Kongresa Kina pojačava mjere sigurnosti, no neke zabrane su posve bizarne.

Taksistima je naređeno da uklone ručke za otvaranje prozora kako putnici ne bi bacali letke kroz prozor, a također im je naređeno da izbjegavaju "osjetljive" dijelove grada.

Od prodavača je zatraženo da zapisuju identitete osoba koje kupuju igračke helikoptere ili avione.

"Prodajemo igračku avion, koji jedva da može preći neku udaljenost, a kamo li prenijeti neku poruku. Ali je naređeno da obustavimo prodaju", kazao je jedan prodavač za Global Times.

Navodno, svi oni koji žele takvu vrstu igračke kupiti tokom Kongresa, moraju to prijaviti policiji. Također, izraz "18. kongres partije" je blokiran na internetu u Kini i nemoguće je pretražiti informacije vezane za taj pojam. No, aktivisti su pronašli druge izraze, pa je jedan od termina koji se koristi i "Sparta".

I dok traju pripreme za Kongres, širom zemlje održavaju se protesti zbog zagađenja i korupcije. Udruženja za ljudska prava izvijestila su da brojni aktivisti uoči protesta potpisuju peticije i pripremaju proteste, međutim, jake sigurnosne mjere ne ostavljaju prostora za takvo nešto.