Novi zakon
158

Kina zabranila nošenje brade i marame muslimanima u Xinjiangu

Klix.ba
Ujguri u Xinjiangu (Foto: EPA)
Ujguri u Xinjiangu (Foto: EPA)
Kina je uvela nova ograničenja na krajnjem zapadnom regionu Xinjiang, što je opisala kao "kampanju protiv islamskog ekstremizma".

U ovom regionu ubuduće će biti zabranjeno nošenje "nenormalno" duge brade i marame na javnim mjestima. Region Xinjiang je domovina tradicionalnih kineskih muslimana Ujgura koji kažu da se suočavaju sa diskriminacijom zbog novih mjera zabrane, prenosi BBC.

Prema novom zakonu, radnici na javnim mjestima, kao što su na primjer autobuske stanice i aerodromi, morat će onemogućiti ulazak onima koji potpuno prekrivaju svoja tijela, uključujući lica, te ih prijaviti policiji.

Također će biti zabranjeno odbijati radijske i televizijske usluge, sklapati brakove na vjerski, a ne zakonski način te koristiti riječ "halal" za miješanje u sekularni život drugih.

Zabranjeno je i nedopuštanje djeci da pohađaju redovnu školu, kao i davanje djeci imena kojima se "previše ističe vjerski zanos".

Iako Ujguri tradicionalno prakticiraju umjereniji islam, popularnost marama za žene porasla je zadnjih godina u Xinjiangu. Stručnjaci kažu da je riječ o izražavanju protivljenja kineskim kontrolama.