Svijet
0

Kina: Vatra zahvatila autobus, 47 osoba poginulo

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U požaru u autobusu u jugoistočnoj Kini poginulo je 47 osoba, a nesreća se istražuje kao teško krivično djelo, javili su u subotu državni mediji, samo nekoliko dana nakon što je 120 ljudi poginulo u požaru na peradarskoj farmi.

Autobus je zahvatila vatra tokom saobraćajne špice u petak dok je saobraćao na gornjoj traci autoputa u priobalnom gradu Xiamenu, javila je državna novinska agencija Xinhua, ne navodeći uzrok izbijanja vatre, prenosi Reuters.

Nesreća je prvobitno označena kao teško krivično djelo i istraga je u toku, navodi se u agencijskoj vijesti.

"Istraga eksperata i policije dovela je u sumnju tezu da je tehnička greška bila uzrok izbijanja vatre", navodi Xinhua.

Policija Xiamena saopćila je da je osumnjičeni za izazivanje nesreće identifikovan i da je došlo do "velikog napretka" u istrazi incidenta, ali nije to dodatno pojasnila.

U ovoj je sedmici u požaru u klaonici na peradarskoj farmi u sjeveroistočnoj Kini poginulo 120 ljudi. Vlasti su saopćile da je u sigurnosnom sistemu postrojenja došlo do "potpune zbrke" i uhapsile su dvojicu visokih rukovodilaca.

Predsjednik Xi Jinping, koji se nalazi u Kaliforniji radi samita s američkim predsjednikom Barackom Obamom, zatražio je od vlade da obrati više pažnje spriječavanju požara, javila je Xinhua.

"Ljudski život je dragocijen i ne može se žrtvovati radi interesa razvoja. Iz ovih gorkih iskustava i gubitaka života moraju se izvući pouke", navodi novinska agencija njegove riječi.