Svijet
6

Kina uhapsila Amerikanku zbog optužbi za špijunažu

Klix.ba
Sandy Phan-Gillis je američka državljanka koja se posljednjih šest mjeseci nalazi u kineskom pritvoru zbog optužbi da je špijun.

Vijest da su kineske vlasti uhapsile Sandy Phan-Gillis objavljena je u trenutku zvanične posjete kineskog predsjednika Xi Jingpinga SAD-u. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova kazao je da je američkoj državljanki do sredine septembra bilo omogućeno šest konzularnih posjeta. Također je istaknuto da je u dobrom zdravlju i da sarađuje s vlastima.

U saopćenju njezine porodice objavljeno je da je Phan-Gillis uhapšena kao osumnjičena za špijuniranje i odavanje državne tajne, prenosi Sky news. Njezin suprug, Jeff rekao je da je njegova supruga nevina.

"Sandy nije špijun niti lopov", napisao je Jeff Gillis na web stranici SaveSandy.org, koju je pokrenuo kako bi alarmirao nadležne da pomognu njegovoj supruzi."Ona je izuzetno poslovna i vrijedna žena koja troši mnogo vremena za rad u neprofitnim organizacijama koje imaju za cilj poboljšati odnose između Houstona i Kine", navedeno je između ostalog na stranici.

Gospođa Phan-Gillis je naturalizovana Amerikanka porijeklom iz Vijetnama. Ona je bila dio trgovačke delegacije iz Houstona a 19. marta 2015. godine je uhapšena prilikom putovanja iz grada Zhuhai u Macao.

Na početku je zadržana u kućnom pritvoru a tokom prošlog vikenda prebačena je u zatvor u gradu Nanning.

Kina je država sa tajanstvenim podacima u mnogim sferama društva. Tako se veoma često kriju podaci vezani za industriju ili čak datumi rođenja određenih političara iz državnog vrha. Mnogo je informacija koje su označene kao "državna tajna".

Dok su se određeni američki dužnosnici sastali s njom, njezinoj porodici to do sada nije bilo dozvoljeno.

Vezani članci