Svijet
0

Amerika Kini vratila najtraženijeg bjegunca

Klix.ba
Amerika je Kini vratila kineskog biznismena koji je na listi najtraženijih bjegunaca u zemlji. Yang Jinjun, koji je osumnjičen za korupciju i mito, bio je u SAD-u od 2001. godine, navodi se u saopćenju iz središnjeg povjerenstva za disciplinsku komisiju u Kini.

Na američkoj listi najtraženijih bjegunaca nalazi se kineski biznismen Yang Jinjun koji je osumnjičen za korupciju i primanje mita. Kineski predsjednik Xi Jiping treba otići u posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, jer je Washington spreman pomoći Pekingu u slamanju korupcije.

Od dolaska na vlast, predsjednik Xi je smijenio vladine dužnosnike, kao i rukovodioce firmi koji su bili osumnjičeni za korupciju. Naime, neki kritičari kažu da je tim poduhvatom predsjednik Xi uklonio samo svoje protivnike.

U aprilu, Kina je objavila popis 100 najtraženijih bjegunaca i pokrenula kampanju pod nazivom "Operacija Foxhunt" i "Operacija Skynet".

Na popis "najtraženijih" uključene su fotografije i identifikacijski brojevi bivših dužnosnika lokalne samouprave, policijskih službenika, računovođa, koji su osumnjičeni za primanje mita, pronevjeru sredstava i pranje novca.

Zbog toga Yang je prisiljen na povratak jer je Kina prvi put uspjela dobiti američko poštovanje od kako je objavljen popis.

Dok SAD nema ugovor o izručenju s Kinom, State Department još uvijek može vratiti bjegunaca u Kinu.

"Moramo biti zadovoljni da pojedinac izručen iz SAD-a u drugu zemlju bi mogao imati pravedno suđenje, a ne biti predmetom mučenja i drugih oblika zlostavljanja u toj zemlji", rekao je glasnogovornik odjela.