Svijet
0

Kina: U zapaljenom autobusu poginulo 17 i povrijeđene 32 osobe

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineska policija traga za piromanom Ma Jongpingom, osumnjičenim da je podmetnuo požar u autobusu od kojeg je u regionu Ningxia na sjeveru Kine poginulo 17, a povrijeđeno 32 ljudi, javili su danas državni mediji.

Požar je uništio autobus ispred prodavnice namještaja. Kineska novinska agencija Sinhua navodi da policija traga za Jongpingom.

Incident se desio u Yinchuanu, glavnom gradu kineske regije Ningxia u sedam sati ujutro po lokalnom vremenu, kazala je glasnogovornica vatrogasaca ove regije koja je agenciji dala samo svoje prezime Wang.

Nešto kasnije, državna televizija CCTV je objavila kako policija traži osobu po imenu Ma Yongping koja je povezana sa "velikim krivičnim djelom".

Glasnogovornik Ureda za javnu sigurnost Yinchuana, koji se preziva Ding, potvrdio je ovaj nalog koje su dobile lokalne policijske vlasti i dodao kako policija i dalje istražuje incident.

Wang je navela kako su vatrogasci ugasili požar za deset minuta, te da je 17 osoba preminulo na licu mjesta, dok su ih 32 povrijeđene. Dodala je kako je uzrok požara još pod istragom.

Proteklih godina desilo se nekoliko ozbiljnijih požara autobusa u Kini za koje se krive osobe sa mentalnim problemima ili koje se nekome svete.

Prošle godine je 35-godišnji muškarac smaknut jer je zapalio autobus u gradu Hangzhou jula 2014. godine, a tom prilikom su povrijeđene 33 osobe. Sud je smatrao kako se Bao Laixu želio osvetiti društvu i da je želio okončati vlastiti život jer je ponovo obolio od tuberkuloze.