Solidarnost na djelu
3.2k

Kina u Italiju poslala ljekare, maske i opremu za pomoć u borbi s koronavirusom

Dž. L.
Foto: China News
Foto: China News
Uslijed agresivnog širenja koronavirusa Italijom, Kina je odlučila u ovu zemlju poslati svoju pomoć. Avion sa timom specijalista, ljekara, medicinske opreme i drugih potrepština odletio je jučer iz Kine prema Italiji.

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova kazali su da su njihovi medicinski eksperti spremni pomoći Italiji čiji zdravstveni sistem je pod velikim pritiskom zbog bolesti Covid-19, uzrokovane novim koronavirusom.

Italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio saopćio je da će u Italiju stići kineski ljekari koji su se suočili s prvim slučajevima koronavirusa u Wuhanu. Njihova namjera je da pomognu u liječenju oboljelih pacijenata u Italiji među kojima je potvrđeno više od 10.000 zaraženih.

"Naši ljekari ne trebaju nikog da ih uči njihovom poslu, ali kineski ljekari prvi su se suočili s ovim virusom i oni mogu podijeliti s nama njihovo iskustvo", kazao je ministar Di za RAI televiziju, prenosi Vice.

Pored ljudske pomoći, u Italiji iz Kine stižu i brojni aparati za disanje, zaštitne maske, oprema i druga medicinska pomagala.

[TWITTER]1237721361377832961[/TWITTER]

Podsjećamo, Italija je proširila svoje mjere zabrane zbog koronavirusa te je naredila zatvaranje svih prodavnica, osim trgovina prehrambenih proizvoda i apoteka, s obzirom da se broj umrlih od zaraze bolešću Covid-10 povećao na više od 1.000.

U video uživo preko Facebooka, italijanski premijer Giuseppe Conte, naredio je zatvaranje kafića, restorana, trgovačkih centara i drugih prodavnica. Ranije je prije toga Italijanima rekao da ostanu kod kuće i zabranio putovanja bez ozbiljne nužde.

Tako će u Italiji do 25. marta raditi samo supermarketi i apoteke.

"Vrijeme je da poduzmemo još jedan korak", rekao je Conte.

Inače, Italija je od utorka u izolaciji.