Na strateškoj lokaciji
55

Kina, Rusija i Iran započeli zajedničke vojne vježbe, cilj "očuvanje regionalne sigurnosti"

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Kina, Rusija i Iran započeli su zajedničke pomorske vježbe u blizini Omanskog zaljeva s ciljem "zajedničkog očuvanja regionalne pomorske sigurnosti".

Prema saopćenju kineskog ministarstva odbrane, vježbe pod nazivom "Security Bond-2024" održavat će se od ponedjeljka do petka, a cilj im je "jačanje pomorske saradnje" i "zajednička zaštita regionalne pomorske sigurnosti".

Slična runda vježbi održana je prošle godine na istom području između tri zemlje.

Prema iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA, predstavnici mornarice iz Pakistana, Kazahstana, Azerbajdžana, Omana, Indije i Južne Afrike također bi trebali promatrati vježbe.

Iranski državni mediji dodali su da je svrha vježbi "konsolidirati sigurnost i njezine temelje u regiji i proširiti multilateralnu suradnju među zemljama sudionicama".

U sopćenju objavljenom u ponedjeljak, Peking je objavio da će Kina poslati "razarač s navođenim projektilima Urumqi, fregatu s navođenim projektilima Linyi i opskrbni brod Dongpinghu".

Prema ruskim novinskim agencijama, moskovsko ministarstvo odbrane je saopćilo da će se praktični dio vježbe održat će se u vodama Omanskog zaljeva u Arapskom moru. Moskva je također dodala da će vježbe olakšati pomorsku sigurnost.

Ruski državni mediji izvijestili su prije vježbi da su brodovi ruske Pacifičke flote stigli u iransku luku Chah Bahar u ponedjeljak, predvođeni krstaricom Varyag.